Cestovanie lietadlom pre seniorov; za alebo proti?

Napísal(a) Stannah

Seniori sa môžu cítiť na letisku stratení. Aké je cestovanie pre seniorov?

Prechod letiskom je stresujúci v ktoromkoľvek veku, ale aké je cestovanie pre seniorov? Aká pomoc je už k dispozícii?  

Seniori sa môžu cítiť na letisku stratení. Aké je cestovanie pre seniorov?

Dnes sa často cestuje lietadlom a kdekoľvek sa vyberieme, vždy zažívame stresujúce momenty. Z tohto dôvodu sme sa zamysleli nad tým, aké je cestovanie lietadlom pre seniorov. A tiež nad tým, ako musí celkovo prežívať cestu lietadlom starší človek.

Lietanie je v dnešných časoch stresujúce. Všetko trvá dlhšie kvôli rozsiahlym bezpečnostným procedúram. Sú rôzne veci, ktoré si cestujúci so sebou vziať nemôžu. Letiská sú veľké a mätúce. Všetky tieto faktory spôsobujú stres každému, aj keď lietava často, a dokonca aj vtedy, keď je mladý. Pre človeka so zníženou mobilitou je stres ešte väčší, keďže potrebuje viac času a pomoci v porovnaní s inými cestujúcimi.

Ak ste jedným z tých, ktorí s tým bojujú, nasadnúť na lietadlo môže byť tou najväčšou prekážkou, čo však znamená, že sa nedostanete na miesta, kde sa dá dostať len lietadlom. Buďme úprimní; aj keď nemáte radi cestovanie lietadlom, je to skvelý spôsob, ako sa dostať veľmi ďaleko a je to relatívne rýchle a lacné. Vyradením tejto možnosti sa veľmi obmedzíte. Ako sa teda dá pomôcť ľuďom, ktorí potrebujú o niečo väčšiu trpezlivosť a doprevádzanie? S čím seniori bojujú? Aká pomoc už existuje?

Na medzinárodnom letisku Schiphol v Amsterdame sme sa opýtali na ich skúsenosť v tejto oblasti.

Čítajte ďalej a zistite, čo nám prezradili!

S akými problémami sa stretávajú seniori pri cestovaní lietadlom?

Schiphol je tretie najväčšie letisko v Európe

Letisko Schiphol je hlavné medzinárodné letisko v Holandsku, je to tretie najrušnejšie letisko v Európe a každý, kto niekedy cestoval do alebo zo Schipholu, vie, aké môže byť toto miesto mätúce . Opýtali sme sa bezpečnostnej firmy, ktorá poskytuje služby pre menej mobilných cestujúcich, s akými problémami ich klienti najviac bojujú a ako im pri ich riešení pomáhajú.

Služba Axxicom Airport Caddy  je tu pre tých, ktorí sú najmenej mobilní. Cestujúci so zníženou mobilitou sú sprevádzaní na ceste do lietadiel aj z lietadiel všetkých aerolínií. Túto službu pre svojich cestujúcich poskytuje letisko. Spoločnosť Axxicom nám prezradila, že najbežnejšími užívateľmi ich služieb sú seniori, ich služba je však dostupná pre každého so zníženou pohyblivosťou. Vek nie je podmienkou.

Spoločnosť Axxicom nám vysvetlila, že od roku 2007 musia ponúkať služby pre cestujúcich so zníženou mobilitou všetky letiská. Pred rokom 2007 museli tieto služby ponúkať svojim cestujúcim letecké spoločnosti. Je dobré vedieť, že ide o medzinárodný zákon a že túto službu musia ponúkať svojim cestujúcim všetky medzinárodné letiská. Čo teda spoločnosť Axxicom robí pre svojich klientov?

Cestovanie je niečo, čo by malo byť dostupné pre každého, a keď nie je možné, aby ľudia cestovali samostatne kvôli obmedzenej mobilite, radi im pri cestovaní pomôžeme. Letecká spoločnosť dostane informácie o tom, aký druh pomoci je potrebný, už pri rezervácii letenky. Poskytujeme pomoc pri prístupe k odletovému východu, ale aj priamo k sedadlu vo vnútri lietadla. Naši zamestnanci sú vyškolení, aby čo najrýchlejšie a najbezpečnejšie priviedli cestujúcich k odletovému východu. Máme tiež špeciálne vyškolených zamestnancov, ktorí dvíhajú cestujúcich z invalidného vozíka a presunú ich na sedadlo. Po rezervácii nás letecká spoločnosť informuje o rezervovanom lete a vyžiadanej asistencii. Vďaka tomu vieme, kedy môžeme očakávať jednotlivých cestujúcich, a postaráme sa o to, aby sme mali dostatok personálu pripraveného umožniť všetkým cestujúcim včas nastúpiť do svojich lietadiel. Všimli sme si, že cestujúci sa obzvlášť obávajú zmeškania letu a toho, že sa nedostanú k správnemu odletovému východu. Keďže poznáme ich čísla letov, môžeme ich použiť na sledovanie času odletov a východov, môžeme ich tak upokojiť a uistiť. Po zaregistrovaní batožiny môžu cestujúci čakať v špeciálne vyhradenom priestore. Čakáreň je vybavená asistenčným pracoviskom a je tu zamestnanec, ktorý odpovedá na všetky otázky cestujúcich.”

Aký druh služby sa poskytuje najviac?

  • Odlietajúci cestujúci; pomoc na ceste k odletovému východu alebo od odletového východu do lietadla.
  • Prilietavajúci cestujúci; asistencia pri prechode cez pasovú kontrolu, vyzdvihnutie batožiny a počas celej cesty k príletom alebo taxíkom.

Cestovanie lietadlom by malo byť dostupné pre každého

Zamestnanci pracujúci pre spoločnosť Axxicom prešli okrem všeobecného letiskového školenia aj mnohými ďalšími školeniami. Osobitná pozornosť sa venuje bezpečnosti a usporiadaniu letiska, ale zamestnanci sa tiež školia v oblasti starostlivosti o ľudí so zníženou mobilitou. Niektorí zamestnanci absolvujú špeciálne školenie o tom, ako zdvihnúť cestujúceho z invalidného vozíka a presunúť ho na jeho sedadlo v lietadle a naopak.

Spoločnosť Axxicom v posledných rokoch zaznamenala trvalý nárast dopytu po ich službách, čo je veľmi pozitívne, pretože to znamená, že ľudia so zníženou pohyblivosťou cítia dostatočné bezpečie a oporu na to, aby mohli cestovať lietadlom.  Zamestnanci spoločnosti Axxicom dokážu ľahko pomôcť aj v prípade, keď cestujúci nie sú schopní vyjsť hore alebo dolu schodmi na palubu lietadla. Postarajú sa o to, aby boli cestujúci pri cestovaní v bezpečí.

Nie každý vie, že tieto služby existujú, ale je aj veľa takých, ktorí si tieto služby rezervujú už vopred,  vysvetľuje zamestnanec spoločnosti Axxicom. Ak ste sa cestovaniu lietadlom vyhýbali, pretože sa obávate stresu zo všetkého, čo s cestovaním lietadlom súvisí, teraz sa mu už vyhýbať nemusíte.

Čerešničkou na torte je, že tieto služby sú úplne zadarmo! Musíte sa len uistiť, že informujete leteckú spoločnosť o svojich potrebách a od tej chvíle vás bude sprevádzať.

Spoločnosť Axxicom odporúča cestujúcim, aby sa pokúsili vydať sa na cestu v čo najväčšej psychickej pohode a informovali ich o tom, čo dokážu a nedokážu urobiť. Týmto spôsobom môže spoločnosť prispôsobiť svoje služby potrebám cestujúcich a pomôcť im tým najvhodnejším spôsobom.

Lietanie pre ľudí s demenciou: je to možné? Alebo dokonca dobré riešenie?

Demencia a cestovanie. Ak sa vás alebo vám blízkej osoby táto otázka netýka osobne, pravdepodobne ste o tom ešte neuvažovali. Demencia sa môže prejavovať rôznymi spôsobmi, všetky však komplikujú cestovanie. Demencia je u seniorov veľmi bežná a pravdepodobne jej budeme musieť v pokročilom veku čeliť všetci.  Strata pamäti, problémy s komunikáciou a riešenie problémov sú rôzne spôsoby, ako sa môže demencia prejaviť. Je úplne pochopiteľné, že tak chaotické prostredie, ako je letisko, musí byť nesmierne stresujúce.

Minulý rok vyšiel oznam, že letisko Londýn Heathrow sa má stať prvým svetovým letiskom priateľským k demencii. Znamená to, že všetci 76 000 členovia personálu sú vyškolení na pomoc cestujúcim so „skrytým postihnutím“ ako je demencia. Ďalšie letiská, ako je napríklad Londýn Gatwick začali pracovať so systémom šnúrok: ľudia, ktorí si myslia, že potrebujú trochu viac času alebo trpezlivosti, ich nosia dobrovoľne okolo krku, aby personál vedel, že im má venovať osobitnú pozornosť.

starí rodičia tiež potrebujú odcestovať na dovolenku

Nie je príliš riskantné cestovať lietadlom, ak trpíte demenciou?

Všetci vieme, že demencia má rôzne štádiá a je úplne logické, že cestovanie pre niekoho v pokročilom štádiu je ťažšie ako pre niekoho s ľahkou demenciou. Ak podniknete potrebné opatrenia, lietanie s demenciou je celkom možné.

Doktorka Gianetta Rands, špecialistka na demenciu a mentálne schopnosti, varuje ľudí, že v dôsledku zníženého tlaku vzduchu a nižšej vlhkosti v lietadle dostávajú telo a mozog menej kyslíka ako obvykle a môžu zvýrazniť kognitívne ťažkosti, ktoré zažívajú osoby s demenciou.  Rada znie takto: „sedieť v prednej časti lietadla, kde je vyššie nasýtenie kyslíkom, piť veľa nealkoholických nápojov a počas letu sa čo najviac pohybovať“.

Vybrali sme pre vás najdôležitejšie rady, založené na výsledkoch výskumov v tejto oblasti a spísali sme ich pre vás do tohto praktického zoznamu:

(je tiež veľmi užitočný pre cestovanie seniorov všeobecne)

  • Vezmite si minimálnu príručnú batožinu.
  • Príďte na letisko v značnom predstihu.
  • Ak potrebujete asistenciu, informujte personál letiska už vopred.
  • Vždy cestujte so spoločníkom, ktorý dokáže pomôcť a sprevádzať staršiu osobu.
  • Prineste si so sebou občerstvenie, slúchadlá na potlačenie hluku alebo zátky do uší, ktoré odvedú vašu pozornosť .
  • Lieky, lekárske osvedčenia, doklady o poistení a plán vašej cesty noste vždy so sebou.
  • Identifikačné náramky a zoznam kontaktov sa mimoriadne zídu, hlavne, ak sa ocitnete sami.
  • Sprievodca by mal vždy prejsť cez bezpečnostnú kontrolu až po osobe postihnutej demenciou, aby jej tak mohol pomôcť v prípade potreby.
  • Ak senior cíti, že už situáciu nezvláda, je treba nájsť tiché miesto v priestoroch letiska, napríklad modlitebňu.
  • Pri letoch na dlhé vzdialenosti môže byť dobrou voľbou cestovanie s dvoma sprievodcami, ktorí sa budú v starostlivosti striedať.

Služby na letisku pre cestujúcich zlatého veku.

Pozreli sme sa na príklady z Holandska a Spojeného kráľovstva. Môžeme s istotou povedať, že väčšina letísk ponúka osobitnú asistenciu tým, ktorí ju potrebujú.  Najmä odvtedy, ako ich k tomu zaväzujú právne predpisy. Časopis New York times sa zaoberal otázkou, ako sa severoamerické letiská starajú o starších cestujúcich. Niektoré letecké spoločnosti, ako napríklad American Airlines a Delta ponúkajú asistenciu starším ľuďom. Zabezpečia niekoho, kto príde a pomôže cestujúcemu prejsť registráciou a colnou kontrolou. Sú to buď bezplatné služby alebo služby za poplatok v prípade, že potrebujete ďalšiu pomoc.

Nasledujúce body obsahujú niekoľko užitočných tipov:

  • Pokiaľ ste senior, pri rezervácii letu je dobré požiadať o toľko služieb, koľko je len možné.
  • Ak potrebujete špeciálne sedadlo, nezabudnite priložiť nejaké zdôvodnenie v podobe dokladu od kvalifikovaného zdravotníckeho personálu. Týmto spôsobom ho môžete ukázať leteckej spoločnosti a počítať s ďalšou pomocou. Tento doklad od lekára je takpovediac vašim „dôkazom“. Nebude to „len“ vaše slovo.
  • Ak potrebujete invalidný vozík, je dôležité rezervovať si ho si ho pri rezervácii letenky.
  • Podľa časopisu New York times nezáleží na tom, či cestujete v ekonomickej triede alebo v prvej triede, letušky v prvej triede nie sú lepšie vyškolené na starostlivosť o starších cestujúcich. Prvá trieda je však zvyčajne oveľa pohodlnejšia.

Ako vyzeralo lietanie, keď boli dnešní seniori mladší? 

Ako vyzeralo lietanie, keď boli dnešní seniori mladší? Letecká doprava sa za posledných niekoľko desaťročí veľmi zmenila. Dnes už si vieme len ťažko predstaviť, že by sme si mohli na palubu lietadla vziať (takmer) čokoľvek, čo chceme, používať pri jedení v lietadle skutočné nože a ako čerešničku na torte fajčiť vo výške 30 000 stôp. Zozbierali sme niektoré z najväčších rozdielov medzi dnešným lietaním a lietaním pred 30, 40 a 50 rokmi: Pamätáte si na niektoré z nich?

Súvisiace články:

–  6 tipov pre bezpečné cestovanie, ak patríte medzi seniorov

Hit the Brakes: Warning signs it’s time for seniors to limit or stop driving

Improving mobility: 12 easy tips to help seniors remain active