5 Najlepších miest, kde môžete stráviť dôchodok: cesta k spokojnému dôchodku

Napísal(a) Stannah

najlepsie-miesta-na-dochodok

„Odchod do dôchodku: To je, keď sa jedného dňa vrátite z práce a poviete si: Ahoj, miláčik, som doma – navždy.“ 

Niekto mohol povedať Geneovi Perretovi (americkému komediálnemu scenáristovi a producentovi), že situácia sa zmenila a ľudia sa teraz zaujímajú o najlepšie miesta, kde môžete stráviť dôchodok. 

Myšlienka odchodu do dôchodku v zahraničí sa v súčasnosti teší čoraz väčšej obľube medzi seniormi, ktorí sa snažia využiť svoju novonadobudnutú slobodu a (dokonca!) si splniť dávne sny. 

Odchod do zahraničia však nie je len útekom od každodenných povinností. Ide o to, aby ste sa ponorili do nových kultúr, spoznávali rozmanité krajiny a užívali si plnohodnotný životný štýl a lepšiu kvalitu života. 

Lákavosť odchodu do dôchodku v zahraničí spočíva v prísľube lepšej kvality života, dobrodružstva, možnosti rozšíriť úspory na dôchodok a možnosti užívať si celoročné slnečné lúče alebo spoznávať pulzujúce mestá. 

Tento článok je vhodný pre tých, ktorí hľadajú krátky zoznam najlepších miest, kde môžete stráviť dôchodok, pretože ponúka pohľad na vzrušujúce možnosti, ktoré čakajú na dôchodcov alebo ľudí plánujúcich odchod do dôchodku.

Najlepšie miesta, kde môžete stráviť dôchodok: čo vytvára skvelú destináciu pre dôchodcov?

Vybrať si najlepšie (a najvhodnejšie) miesto na dôchodok nie je to isté ako vybrať si nejakú dovolenkovú destináciu a nájsť slnečné pláže alebo malebnú krajinu. 

Hoci sa sťahovanie do zahraničia na dôchodok môže zdať vzrušujúce, vyžaduje si dôkladné zváženie, aby sa osobné priority plne zhodovali s ponukou potenciálnych destinácií. 

Tu sú niektoré faktory, ktoré je potrebné zvážiť: 

1. Náklady na bývanie

V prvom rade treba zvážiť destinácie, v ktorých sa dôchodkové úspory môžu rozšíriť bez toho, aby sa znížila kvalita života. Krajiny, ktoré ponúkajú primerané a dostupné životné náklady (vzhľadom na vašu finančnú situáciu), sú odpoveďou na to, ako si užívať pohodlný životný štýl bez toho, aby ste zbankrotovali.

2. Kvalita a dostupnosť zdravotnej starostlivosti

Jednoduchý prístup k zdravotníckym službám je prvoradý, takže výber destinácie s vynikajúcimi zdravotníckymi zariadeniami, cenovo dostupnými službami a dostupnosťou zaručuje pokoj a náležitú lekársku starostlivosť v prípade potreby.

3. Infraštruktúra a občianska vybavenosť

stolickove-vytahy-seniori

Dostupnosť je kľúčová v podstate pre každého, najmä preto, že s pribúdajúcim vekom sa menia potreby v oblasti mobility. Výber destinácií s infraštruktúrou vhodnou pre seniorov, ako je dostupná verejná doprava a štvrte s možnosťami na chôdzu, zvyšuje kvalitu života a nezávislosť. 

Okrem toho by ste mali zvážiť aj úroveň dostupnosti domu, v ktorom budete bývať, aby ste mali vždy úplnú nezávislosť a voľnosť pohybu. 

Jedným zo spôsobov, ako si zabezpečiť nezávislosť a voľný pohyb po dome, je zvážiť inštaláciu riešení mobility, napríklad schodiskových výťahov. Spoločnosť Stannah vám pomôže vybrať riešenie mobility, ktoré najlepšie vyhovuje vašim potrebám. Stačí nás kontaktovať a my sa postaráme o zvyšok.

4. Bezpečnosť a ochrana

Pri výbere najlepších miest, kde môžete stráviť dôchodok, je to dôležitý aspekt a destinácie s nízkou mierou kriminality a stabilným politickým prostredím poskytujú toľko potrebný pocit pokoja a mieru. 

5. Kultúrny a spoločenský život 

Bohaté kultúrne zážitky a aktívna spoločenská scéna sú kľúčom k plnohodnotnému životnému štýlu. Destinácie so živými umeleckými scénami, festivalmi a komunitnými podujatiami ponúkajú nekonečné možnosti zapojenia sa a nadviazania kontaktov. Nevyhnutná súčasť dokonalého dôchodku. 

6. Podnebie a počasie

Názov hovorí sám za seba. Slnkom zaliate pláže a priaznivé podnebie sú miesta, ku ktorým sa každý prikláňa pri výbere najlepšieho miesta na… v podstate – na čokoľvek, a na dôchodku to nie je inak. 

Destinácie s príjemným počasím po celý rok sú nepochybne obľúbené. Hoci sa klimatické preferencie líšia, príťažlivosť miernych zím a teplých letných období je celkom univerzálna.

7. Právna byrokracia a osobné preferencie 

Pri hľadaní zoznamu najlepších miest, kde môžete stráviť dôchodok treba myslieť aj na vízové požiadavky, jazykovú bariéru, blízkosť rodiny a priateľov. Pred konečným rozhodnutím sa odporúča vykonať dôkladný prieskum a navštíviť potenciálne destinácie. 

Preskúmanie 5 najlepších destinácií 

Výber najlepších miest, kde môžete stráviť dôchodok sa nemusí zdať jednoduchý. Ak uvažujete o dôchodku v zahraničí, potrebujete informácie. 

Ale žiadne obavy, pomôžeme vám. Tu je krátky zoznam destinácií, ktoré by ste mohli zvážiť podľa najnovšieho Indexu odchodu do dôchodku v roku 2024. Tu je päť najlepších: 

Kostarika leží medzi Tichým oceánom a Karibským morom a je známa svojou biodiverzitou, pokojným životným štýlom, bohatými prírodnými krásami a pohostinnou komunitou prisťahovalcov.

Portugalsko, ktoré mnohí považujú za skrytý európsky klenot, ponúka fascinujúcu kombináciu nádherného pobrežia, vynikajúceho systému zdravotnej starostlivosti, moderného vybavenia, malebných miest, skvelého jedla a uvoľneného životného tempa.

Ak je reč o atraktívnych kombináciách, na rade je Mexiko. Prírodné krásy tejto krajiny, jej živé pláže, teplá kultúra, prosperujúca komunita emigrantov a cenovo dostupný životný štýl robia z Mexika podmanivú destináciu.

Panama, známa svojím miernym podnebím, dostupnou zdravotnou starostlivosťou, nízkymi daňami z nehnuteľností a dolárovou ekonomikou, sa v tomto zozname umiestnila na štvrtom mieste. Umožňuje pohodlný život na dôchodku, pretože tu udomácnení cudzinci si môžu užívať luxusný, ale zároveň cenovo dostupný životný štýl.

Španielsko uzatvára prvú päťku najlepších miest, kde môžete stráviť dôchodok. Energická kultúra krajiny, jej rozmanitý ráz a pulzujúce mestá umožňujú každému, kto tu žije, užívať si stredomorské podnebie a aktívny životný štýl plný umenia, histórie a vynikajúcej gastronómie.

Cesta k spokojnému dôchodku

Odchod do dôchodku je začiatkom novej kapitoly. Zamyslite sa nad svojimi snami a prioritami a nájdite si tú najvhodnejšiu destináciu, či už je to slnkom zaliate pobrežie alebo kultúrny raj, svet môžete objavovať a užívať si ho. Využite možnosti a začnite plánovať svoj vysnívaný dôchodok ešte dnes.