Ako byť šťastný? Odhaľujeme tajomstvá trvalého šťastia

Napísal(a) Stannah

Odhaľujeme tajomstvá trvalého šťastia

Little darlin’, it’s been a long, cold, lonely winter

Little darlin’, it feels like years since it’s been here

Here comes the sun, dú-dú-dú-dú

Here comes the sun, and I say

It’s alright

Beatles

Spoznali ste tú pieseň? Možno ste sa pri čítaní textu pristihli, ako si pohmkávate. Stavíme sa, že to tak bolo. Ikonická pieseň „Here comes the Sun“ od Beatles z ich albumu Abbey Road z roku 1969 nám v každom čase pripomína, že bez ohľadu na okolnosti zase vyjde slnko.

Čo však môžeme robiť uprostred studenej, osamelej zimy? Dokážeme nájsť šťastie v týchto náročných časoch? Vydajme sa dnes na cestu priestorom a časom, aby sme si pripomenuli, že vždy existujú príležitosti byť šťastní, dokonca aj počas tých najtichších chvíľ – všetko zavisí od toho, ako ich vnímame. 

Ako byť šťastný: 3 jednoduché kroky na nájdenie šťastia v každodenných chvíľach

Oddať sa prchavosti života

V japonskej kultúre existuje nádherná myšlienka známa ako mono no aware (物の哀れ), čo sa dá voľne preložiť ako „krása vecí prchavých“. Táto japonská filozofia nás nabáda k tomu, aby sme sa pozastavili a uznali, že nič netrvá večne. 

Všetko je pominuteľné vrátane krásy maličkostí: milého pohľadu domáceho miláčika, slnečné lúče na stoličke, blikotajúci oheň alebo nežný úsmev našich blízkych. V ruchu nášho života všetky tieto chvíle predstavujú príležitosti zažiť nepoškvrnené, osobné šťastie. 

Tak sa len na chvíľku zastavte, nadýchnite a zdvihnite zrak. Užasnite nad oblohou nad sebou a vychutnajte si ničím nenarušenú radosť, ktorá je výlučne vaša.

Preskúmať svet meditácie mindfulness

Meditácia a mindfulness, slová, ktoré sa často navzájom zamieňajú, sa veľmi rozšírili. Čo vlastne však je meditácia mindfulness?

Mindfulness je umenie byť naplno prítomný v určitej chvíli – pozorovať so zvedavosťou a bez posudzovania. Venovať sa meditácii na spôsob mindfulness je činnosť, ktorá človeka mení a pomáha nám vyslobodiť sa z psychických pascí a uprednostniť to, na čom nám skutočne záleží. Je o autentickom živote v súlade s tým, čo nám prináša radosť a naplnenie.

Mindfulness ostáva príťažlivou čiastočne pre svoj pradávny pôvod. Budhistickí mnísi začleňujú cvičenia mindfulness do svojich meditačných praktík vyše 2600 rokov a považujú ich za cestu k osvieteniu.

Rozšírenú obľúbenosť mindfulness taktiež podporuje rozsiahly výskum. Istá štúdia z roku 2011 zaznamenala zmeny v hustote sivej hmoty mozgu a v oblastiach spojených s pamäťou vnímaním samého seba a reguláciou emócií vďaka meditácii mindfulness. Prebiehajúce štúdie taktiež skúmajú jej potenciál pri zlepšovaní nálady.

Vzhľadom na jej pozitívny vplyv a starodávne korene nezaškodí mindfulness vyskúšať. Len sa zhlboka nadýchnite a uvidíte, kam vás povedie.

Memento mori: uvažovanie o neustálych zmenách v živote

„Pamätaj, že musíš zomrieť!“

„Áno, áno, hneď si to poznačím,“ odpovedal Mario (Massimo Troisi) na mníchove vážne slová na námestí vo Frittole, zvečnené v nezabudnuteľnom talianskom filme „Neostáva nič, len plakať“ (Non Ci Resta Che Piangere).

Podľa stoických filozofov môže vážne ovplyvniť naše návyky uznanie, že smrť je nevyhnutnou súčasťou života. Memento mori je vlastne starodávnou praxou uvažovania o smrteľnosti.

Kvôli porozumeniu jej významu sa musíme pozrieť na to, kto bol Seneca, stoický filozof žijúci medzi rokmi 4. pred n. l. a 65 n. l., a na jeho vzťah ku konceptu smrti. V jeho dobe bola smrť častejším a hmatateľnejším aspektom života, ktorý bol poznačený vojnami, chorobami a hladomormi.

Nám v roku 2023 táto myšlienka môže pripadať znepokojujúca. Kto sa chce zaoberať myšlienkami na smrť?

Moc malých gest

Drahí čitatelia, v náročných časoch nám cielené spomalenie, všímavosť a váženie si malých gest môže pomôcť žiť vo väčšom súlade so sebou samými a nájsť pokoj s ľuďmi okolo nás.