Ako sa pripraviť na dôchodok v 7 krokoch

Napísal(a) Stannah

Ako sa pripraviť na dôchodok v 7 krokoch

Dôchodok je ideálnou príležitosťou, ako si užiť život iným tempom. Pomyslenie na dôchodok však môže priniesť rôzne emócie, od šťastia po úzkosť.

Existuje však tajomstvo, ako si užiť dôchodok naplno. Poznáte ho? Odpoveď je jednoduchá a má iba jedno slovo: plánovanie.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sa vo väčšine rozvinutých krajín zdvojnásobí počet obyvateľov nad 60 rokov do roka 2050. Priemerná dĺžka života sa bude naďalej postupne zvyšovať.

Tieto zistenia len potvrdzujú myšlienku, že sa musíme vopred pripraviť na odchod do dôchodku. Ak budeme žiť dlhšie, prirodzene si musíme túto fázu života dôkladne naplánovať. To zahŕňa aj analýzu osobných financií, zdravotných potrieb, celkového zdravotného stavu a prístup v dome.

S pripraveným plánom je odchod do dôchodku oveľa jednoduchší, ako sa zdá.

Či už premýšľate o dôchodku, alebo sa jeho čas blíži, čítajte ďalej a zistite, ako vám týchto sedem tipov pomôže lepšie sa pripraviť na dôchodok a užiť si túto fázu života naplno.

1. Dôchodkový systém: zoznámte sa so svojimi právami a pripravte

Nárok na dôchodok máte vtedy, ak prispievate do fondov sociálneho zabezpečenia najmenej 15 rokov. Ak ste dosiahli minimálny vek na odchod do dôchodku, môže ísť aj o kratšiu dobu.

Výška dôchodku sa určuje podľa počtu rokov, v ktorých ste prispievali do fondu, výšky príjmu počas odpracovaných rokov a podľa typu dôchodkového plánu.

Dôchodkový systém je rozdelený do troch pilierov, z ktorých každý má osobitný účel:

  • 1. pilier: ide o povinný priebežný systém vyplácania, ktorý určuje základnú úroveň dôchodku. Do tohto piliera prispievajú zamestnávatelia aj zamestnanci a riadi ho vláda.
  • 2. pilier: ide o dobrovoľný zamestnanecký dôchodkový systém, ktorý poskytuje dodatočné príjmy k dôchodku. Do tohto piliera prispievajú zamestnávatelia a zamestnanci, pričom ho riadia súkromné dôchodkové fondy. Pracovníci, ktorí prispievajú do druhého piliera, získajú dodatočné príjmy k základnej úrovni dôchodku, ktorú poskytuje prvý pilier.
  • 3. pilier: ide o dobrovoľný individuálny dôchodkový systém, prostredníctvom ktorého môžu pracovníci ušetriť dodatočné prostriedky pred odchodom na dôchodok. Tento pilier riadia súkromné poisťovne a banky, pričom pracovníci do nich dobrovoľne prispievajú.

 

1. pilier 2. pilier 3. pilier
O finančné prostriedky môžete požiadať až po dosiahnutí dôchodkového veku. Áno Áno Nie
Investičný príjem zvýši váš dôchodok Nie Áno Áno
Dôchodkové úspory sa dajú dediť Nie Áno Áno
Príspevky od zamestnávateľov zvýšia ušetrenú sumu Nie Nie Áno
Môžete si uplatniť úľavu na dani z vlastných príspevkov Nie Nie Áno

Dôchodkový systém na Slovensku prešiel v posledných rokoch niekoľkými reformami. V roku 2021 vláda zmenila vek odchodu do dôchodku pre všetkých poistencov. V súčasnosti je vek odchodu do dôchodku zastropovaný na 64 rokov. Ľudia však môžu odísť do dôchodku skôr, ak odpracujú 40 rokov.

2. Prispôsobte si svoj domov do budúcnosti

Prispôsobte si svoj domov do budúcnosti

Pri príprave na dôchodok musíte zvážiť úpravu svojho domova na túto etapu života. Náš domov je predsa bezpečným útočiskom, v ktorom sa nachádzajú naše najšťastnejšie spomienky.

Je teda dôležité, aby váš domov zostal plne prístupným a pohodlným miestom, v ktorom vás nebudú obmedzovať architektonické bariéry.

Ak máte problémy s mobilitou, zvážte inštaláciu zariadení, vďaka ktorými budete mať naďalej šťastný a aktívny život.

V spoločnosti Stannah ponúkame široký sortiment zariadení na podporu mobility, ktoré vám zaručia bezpečnosť a pohodlie.

Napríklad stoličkové výťahy predstavujú skvelé riešenie pre tých, ktorým schody robia problémy a chcú vchádzať a vychádzať z domu kedykoľvek a bez pomoci.

Naše stoličkové výťahy vieme nainštalovať na rovné alebo točité schodiská, ako aj do vnútorných alebo vonkajších priestorov.

Prispôsobenie prvkov, ktoré tvoria naše schodiskové výťahy, predstavuje ďalší aspekt vytvárajúci univerzálne riešenie.Zariadenie môžete prispôsobiť výzdobe priestoru a vytvoriť tak útulnú a jedinečnú atmosféru.

3. Pracujte a zvýšte si príjem

Ak chcete dostávať porovnateľný príjem, aký ste mali pred odchodom do dôchodku, a vládzete pracovať, môžete skombinovať príjem zo starobného dôchodku s novou prácou.

V tomto prípade sú dane nižšie ako pri osobe v produktívnom veku. Môžete tak využiť túto výhodu a pokračovať vo vykonávaní svojej profesie alebo sa venovať práci, ktorú ste vždy chceli robiť.

Taktiež budete mať väčšiu slobodu a môžete skrátiť svoj týždenný pracovný čas, aby ste si užili iné aktivity.

4. Naplánujte si svoje dni

Naplánujte si svoje dni

Hoci je narušenie rutiny dôležité, mali by ste si nájsť čas na naplánovanie svojich dní. Budete tak mať vždy dôvod vstať z postele a byť aktívny po celý deň.

Venovať čas obľúbeným aktivitám, ako napríklad pekná prechádzka alebo stretnutie s kamarátmi, predstavuje skvelý spôsob, ako zostať aktívny a nezávislý.

Vyhnete sa tak osamelosti a uzavretosti. Bežne nimi trpia ľudia na dôchodku, ktorí si svoje dni neplánujú dôsledne.

5. Investujte do seba a do toho, čo vás robí šťastnými

Keďže budete mať viac voľné času, môžete sa venovať projektu, ktorý roky odkladáte v zásuvke a vždy ste chceli na ňom pracovať.

Ak sa chcete venovať jazykom, divadlu alebo vede, nájdite si prispôsobené kurzy pre dôchodcov. Môžete sa prihlásiť na univerzitu tretieho veku a spoznať ľudí s rovnakým vekom a záujmom.

Ak cestovanie patrilo medzi vaše vášne, dôchodok je najlepším časom na objavovanie nových miest.

Keďže máte viac času, môžete cestovať počas menej frekventovaných období a využiť nižšie ceny za rôzne služby, hotely a letenky. Cestovanie môže tiež rozšíriť kruh priateľov, najmä ak cestujete skupinovo.

Predpokladajme, že chcete cestovať a všetko si organizovať sami. V tomto prípade by ste sa mali oboznámiť so všeobecnými informáciami o destinácii, aké je ubytovanie a prístup k spoľahlivej zdravotnej starostlivosti.

6. Odovzdávajte životné skúsenosti

Jedným z najlepších spôsobov prípravy na dôchodok je začať sa angažovať vo svojej komunite. S vekom pribúdajú múdrosť a skúsenosti, ktoré často chýbajú v živote ľudí okolo vás, takže sa môžete s nimi podeliť.

Dobrovoľníctvo pre organizácie alebo charity môže byť skvelým spôsobom, ako sa aktívne angažovať v komunite. Môžete sa podeliť o svoje vedomosti a skúsenosti s mladšími ľuďmi v komunite alebo sa môžete sami dozvedieť niečo nové.

Popremýšľajte o dobrovoľníckej práci v miestnej škole alebo komunitnom centre. Môžete podporiť mladých odborníkov vo vašom odvetví alebo poskytnúť rady majiteľom malých podnikov v oblastiach, v ktorých ste počas desaťročí nazbierali skúsenosti.

Predávanie svojich vedomostí a skúseností môže pomôcť iným a zároveň ide o užitočný spôsob, ako stráviť roky na dôchodku.Okrem toho si udržíte duševnú formu a budete začlenení v spoločnosti, čo je nevyhnutné pre zdravý a šťastný dôchodok.

7. Zostaňte aktívny

Zostaňte aktívny

Počas dôchodku by ste sa mali vykonávať aktívne činnosti, ako napríklad plávanie, joga, pilates, posilňovanie, čokoľvek.

Udržiavanie fyzickej aktivity je jedným z najlepších spôsobov, ako bojovať proti strate rovnováhy, ktorá postihuje väčšinu ľudí starších ako 65 rokov. Okrem toho by ste mali pokračovať v rutinných prehliadkach odporúčaných lekárom, aby ste si túto fázu života užili naplno.

Príprava na dôchodok nemusí byť utrpením. Stačí zostať aktívnym a podniknúť kroky k čo najplynulejšiemu prechodu do dôchodku.

Napríklad ak chcete mať naďalej prístup vo svojom dome, kontaktujte nás. Radi vám poradíme ohľadom riešenia mobility, ktoré vyhovuje vám a vášmu domovu.

Potom si len môžete užívať život. Môžete si naplánovať dni podľa vlastného tempa, splniť si sny schované v zásuvke, spoznať nové miesta alebo ľudí a nadobudnúť zážitky, ktoré vás presvedčia, že to najlepšie ešte len príde.

Zdroje:

Dĺžka života

Starnutie a zdravie

Dôchodkový systém

Štátne dôchodky v zahraničí

Kedy pôjdem do dôchodku?

Trojpilerový dôchodkový systém

Dôchodkový systém: Výhody jednotlivých pilierov