Je vek naozaj len číslo? Poďme vyvrátiť niektoré mýty o starnutí

Napísal(a) Stannah

Je-vek-naozaj-len-cislo

Starnutie… Slovo, ktoré niektorým ľuďom naháňa zimomriavky, a pritom vlastne nemusí. Starnutie neprežívajú všetci rovnako. Každý človek starne inak a neexistuje dôvod domnievať sa, že ľudia starší ako 65 rokov sú menej energickí, zdatní či zaujímaví než ostatní. Práve naopak!

Na svete je dnes mnoho ľudí, ktorí nanovo definujú, čo znamená starnúť s pôvabom, a dokazujú, že vek je len číslo – číslo, ktoré často znamená viac životných skúseností, múdrosti a trúfame si povedať, že aj drsný zmysel pre humor. Veď kto by nechcel byť známy svojím dôvtipom, ostrými odpoveďami a sebadôverou, že zahviezdi v ľubovoľnom oblečení, aké si vyberie?

V tomto článku zboríme niekoľko rozšírených mýtov o starnutí a odhalíme pravdu: starnutie je fascinujúce, pestré a často celkom výnimočné dobrodružstvo. Poďme na to!

Najväčšie mýty o starnutí

Mýtus č. 1: „Starnutie je jednosmerná cesta k duševnému úpadku“

Nie, naozaj nie je! Hoci je pravda, že naše rozumové schopnosti sa môžu počas starnutia meniť, neznamená to, že sme neodvolateľne odsúdení na stratu svojich duševných schopností.

Ak ostaneme duševne aktívni, budeme sa učiť nové veci a namáhať si myseľ, dokážeme udržať svoj mozog bystrý a vnímavý až do pokročilého veku. Tak nenechajte na tie krížovky a Sudoku sadať prach – potrápte si mozgové závity!

Mýtus č. 2: „Cvičenie je pre mladých a nepokojných“

Fyzická aktivita nie je len pre čulých mlaďasov. Cvičenie je nevyhnutné na udržanie celkového zdravia a životnej pohody v každom veku. Posilňuje svaly, zlepšuje kardiovaskulárne funkcie a pozdvihuje náladu.

Hustota kostí a sila svalov je na rozdiel od všeobecného názoru dôležitá v každom veku, najmä ak sme starší. Rast a udržiavanie silných kostí a svalov nám pomáha zostať aktívnymi, nezávislými a menej náchylnými na pády a zranenia. Tak si obujte tenisky a choďte sa von prejsť.

Mýtus 3: „Starnutie znamená stratu nezávislosti“

stolickove-vytahy-poskytuju-bezpecnu-a-pohodlnu

Hm… nie, nemusí. Len pre to, že sa pri starnutí stretávame s fyzickými obmedzeniami, sa nemusíme vzdať svojej nezávislosti. Existuje veľa dostupných zdrojov a technológií, ktoré nám pomáhajú naďalej žiť pohodlne a bezpečne, a to najmä doma.

Napríklad stoličkové výťahy poskytujú bezpečnú a pohodlnú prepravu medzi poschodiami a zabezpečujú, aby sme mohli naďalej využívať všetky časti svojho domova bez toho, aby sme sa museli spoliehať na iných. Môžete ich použiť na prístup k vonkajšiemu schodisku a ísť na prechádzku do parku alebo sa stretnúť s priateľmi na príjemný rozhovor.

Mýtus č. 4: „Technológia je pre mladých“

Kto povedal? Starnutie neznamená, že sme odsúdení na život vo svete pevnej linky (ak nechceme).

Technológia urobila veľký pokrok a existuje množstvo spôsobov pre ľudí starších ako 65 rokov, ako sa vnoriť do digitálneho veku. Pre každého sa niečo nájde: od sociálnych sietí a online nakupovania až po smartfóny a tablety. Nebojte sa preto ponoriť do digitálneho sveta.

Mýtus č. 5: „Starší dospelí sú nudní a nemajú svetu čo ponúknuť“

Podme-vyvrati-niektore-myty-o-starnuti

Toto je zrejme najškodlivejší mýtus zo všetkých. Ľudia vo veku 65 rokov a viac majú bohaté vedomosti a skúsenosti, o ktoré sa môžu podeliť.

Veľa sme toho zažili a videli ešte viac. Máme kopu zaujímavých príbehov, ktoré môžeme vyrozprávať, a múdrosť, ktorá sa získava len celoživotnými skúsenosťami.

Starnutie je výsadou

Starnutie nie je prekliatie, ale výsada. Vlastne veľa ľudí nad 65 rokov žije svoj najlepší život. Venujú sa novým koníčkom, učia sa nové veci a sú prínosom pre svoje komunity. Tak sa všetci zbavme týchto mýtov o starnutí a radujme sa z toho, aké je starnutie úžasné.

Zdroje: