Prečítajte si, ako vám správny výber obuvi môže pomôcť zachovať si mobilitu

Napísal(a) Stannah

Naše chodidlá, naše základy! Hoci chodidlá nie sú tými časťami tela, o ktoré sa zvykneme starať najviac, problémy s chodidlami do značnej miery ovplyvnia naše celkové schopnosti a možnosti. Poznáte to príslovie o tom, že človek si neváži to, čo má, kým o to nepríde? Platí to tak trochu aj pre naše chodidlá.

Ak naše chodidlá zanedbávame, môžu spôsobiť komplikované problémy počínajúc členkami až po boky, krk a chrbticu. A to najmä vtedy, keď:

  • chýba štruktúrovaná opora pre mechaniku chodidla
  • vás trápia: halluxy, bolesť päty spôsobená artritídou alebo jeden z mnohých iných problémov chodidiel, na ktoré si posvietime neskôr.

Ortopedická obuv môže seniorom pomôcť zachovať si mobilitu a hrá dôležitú úlohu v úľave od bolesti a pri predchádzaní pádom. Preniknime teraz do sveta ortopedických topánok!

Obsah:

  • Čo je to ortopedická obuv?
  • Na čo sa ortopedická obuv používa
  • Typy ortopedickej obuvi
  • Ako si vybrať vhodnú obuv
  • Vlastnosti ortopedickej obuvi
  • Ako si vybrať správnu ortopedickú obuv pre vaše potreby
  • Často kladené otázky o ortopedickej obuvi

Čo je to ortopedická obuv?

Ortopedická obuv sú topánky, ktoré boli špeciálne navrhnuté tak, aby poskytli oporu alebo úľavu od bolesti chodidlám, členkom a nohám.

Ortopedickú obuv môže potrebovať ktokoľvek, rozhodne nie je určená iba pre seniorov. Ortopedická obuv bola navrhnutá tak, aby podporovala mechaniku a štruktúru chodidiel, členkov a lýtok všetkých tých, ktorí trpia určitými problémami (chodidiel) . Preto môže byť nosenie ortopedickej obuvi veľmi prospešné pre kohokoľvek, bez ohľadu na vek, pokiaľ ide o úľavu od bolesti, podporu a liečbu.

Avšak sú to často práve seniori, ktorí trpia problémami ako artritída, halluxy (vybočené palce) či opuchy chodidiel. Keď k tomu pripočítame prirodzenú stratu rovnováhy a zvýšené riziko pádu, dostaneme sa k významnému riziku straty mobility. Ortopedická obuv môže hrať dôležitú rolu v zachovaní mobility a bezbolestného pohybu a určite by ste mali zvážiť jej nákup, keď sa dostanete do zraniteľnejšieho veku.

Vedeli ste?
Slovo „ortopedické“ pochádza z gréckeho slova ortho, ktoré znamená „správny“ alebo „pravý“ a pedic, čo znamená chodidlo. Samotný názov teda obsahuje jasné informácie o tom, na čo je táto obuv určená: správne chodidlá!

Ortopedické vložky

Ortopedické vložky sú odnímateľné vložky, ktoré môžete vložiť do (ortopedických) topánok a majú rovnakú funkciu ako ortopedické topánky. Ortopedické vložky sú vyrobené na mieru a určené na riešenie problémov ich majiteľa.

Ortopedické vložky sa niekedy používajú na nosenie v kombinácii s ortopedickou obuvou, dokonca sa aj vyrábajú na mieru do konkrétnej obuvi. Ortopedickú vložku je však možné i vybrať a použiť v podobných druhoch obuvi. Výrobca ortopedickej vložky môže vykonať malé úpravy, aby sa vložky zmestili do rôznych topánok. Táto alternatíva môže používateľovi poskytnúť viac možností z hľadiska obuvi a praktickosti, ale závisí to samozrejme od potrieb používateľa.

Na čo sa ortopedická obuv používa

Ortopedická obuv sa môže používať na riešenie niektorých problémov (s chodidlami), ako napríklad: hallux (vybočený palec), lymfedém (opuch), plochá noha, kladivkové prsty a pätová ostroha Ortopedickú obuv však možno použiť aj na podporu správneho vývoja a štruktúry držania tela, na zarovnanie chodidiel a členkov, čo pomôže zlepšiť spôsob chôdze. To môže znížiť bolesť a riziko dlhodobého zranenia.

Ortopedická obuv môže navyše pomôcť zmierniť napätie v bedrovej časti chrbta, bokov a kolien, napríklad u ľudí trpiacich artritídou alebo ľudí, ktorí sa zotavujú z operácie chodidiel. Nosenie ortopedickej obuvi môže byť prospešné pre každého, kto žije s obmedzenými funkciami mobility, napríklad seniori a ľudia s mozgovou obrnou.

Pokiaľ ide o seniorov, ortopedické topánky sa často používajú na úľavu od bolesti, poskytujú stabilnejšiu chôdzu, zabraňujú pádom a môžu hrať veľmi dôležitú úlohu pri zachovaní mobility.

Ak to zhrnieme, ortopedická obuv sa spravidla používa na tieto účely:

  • Podpora a úľava od bolesti
  • Lepšie držanie tela
  • Zabránenie alebo zastavenie deformácie chodidiel
  • Zlepšenie stability chôdze
  • Zmiernenie tlaku zacielením na určitú oblasť chodidla
  • Narovnanie panvy
  • Zníženie torzie dolnej končatiny a uvoľnenie napätia v kolenách
  • Pomoc pri zlepšovaní celkových biomechanických funkcií chodidiel
Precvičujte si chodidlá
Naše chodidlá boli stvorené na to, aby sme mohli chodiť, behať, skákať. Ak nepotrebujete ortopedickú obuv, jej nosenie pre vás nebude nijak prospešné. Avšak aj v prípade, že potrebujete ortopedickú obuv, a ak to váš stav dovoľuje, je stále dôležité, aby ste z času na čas chodidlá precvičovali aj bez nej. Ak je to možné, bolo by napríklad skvelé prejsť sa naboso po pláži, a to s ortopedickými topánkami alebo ortopedickými vložkami nemôžete urobiť. Precvičte teda svoje nohy pár minút denne bez ortopedickej obuvi, ak je to čo len trochu možné a ak to vaša fyzická situácia dovolí. Vždy požiadajte o radu svojho lekára.

Typy ortopedickej obuvi

ako si správne vybrať ortopedickú obuv

V „ríši“ ortopedickej obuvi existuje semi-ortopedická a plne ortopedická obuv. Rozdiel je v zásade v tom, že semi-ortopedický variant obuvi je vyrobený priemyselne, podobne ako konfekčná obuv, ale je prispôsobený pre používanie ortopedických vložiek. Tieto topánky môžu byť napríklad širšie, takže ponúkajú miesto pre ortopedické vložky. Individuálna ortopedická obuv je vyrobená výhradne na mieru pre chodidlá a potreby používateľa.

Výrobca ortopedickej obuvi vám vyrobí obuv na mieru alebo prispôsobí kúpenú obuv/ semi-ortopedickú obuv vašim potrebám. Je dôležité mať na pamäti, že by ste mali vždy dostať odborné rady určené presne pre vaše chodidlá.

Ako si vybrať ten správny pár topánok

Najdôležitejšie je, aby vám ortopedická obuv, ktorú nosíte, čo najviac pomohla. Keď použijete nevhodnú ortopedickú obuv, prinesie vám len malý, či dokonca žiaden osoh, alebo ešte horšie, môže vám skutočne poškodiť chodidlá. A to je niečo, čomu by ste sa mali za každú cenu vyhnúť.

Pri kúpe ortopedickej obuvi na mieru dostanete topánky, ktoré predpíše špecializovaný lekár. Špecialista zmeria vaše chodidlá a uistí sa, že je obuv indikovaná na vaše potreby. Koniec koncov, účel ortopedickej obuvi zohráva pri určovaní vhodnosti dôležitú úlohu.

Dnes sa prispôsobenie ortopedickej obuvi obvykle vykonáva pomocou moderných techník, často sa robí digitálny sken chodidiel, aby sa vytvoril 3D model alebo sadrový model chodidiel. Tento spôsob umožňuje obuv ešte lepšie prispôsobiť. Z neho sa potom vyrobí forma, podľa ktorej bude topánka vytvorená.

Vlastnosti ortopedickej obuvi:

Čím sa ortopedická obuv líši od bežnej obuvi? V mnohých prípadoch je najväčším rozdielom to, že plne ortopedická obuv je vyrobená na mieru pre vaše chodidlá a vaše potreby. (Rovnako ako je stoličkový výťah prispôsobený vašim potrebám a vášmu schodisku).

Nasledujúce faktory možno nájsť aj v priemyselne vyrobenej, semi-ortopedickej obuvi. Pozrime sa na hlavné rozdiely a na to, čo vlastne robí ortopedickú obuv ortopedickou:

  • Šírka: ortopedická obuv má viacero šírok, je k dispozícii v bežnom, úzkom a širokom prevedení.
  • Jednoduché upevnenie: najmä tým, ktorí trpia obmedzenou funkčnosťou alebo pohyblivosťou, ponúkajú ortopedické topánky veľmi pohodlné spôsoby upevnenia, napríklad na suchý zips. Existujú však aj nové a vylepšené systémy upevnenia jedným dotykom navrhnuté špeciálne pre ortopedickú obuv a pre používateľov so zníženou pohyblivosťou.
  • Bezšvové: zvršok býva hladký, aby nespôsobil odieranie alebo trenie.
  • Podrážka ortopedická podrážka má zvyčajne dobre odpruženú a pevnú vonkajšiu a strednú podrážku. Vonkajšie podrážky môžu byť vyrobená z kože a môžu mať definované nárazové body, ktoré absorbujú nárazy pri chôdzi.
  • Vnútorná podrážka: vnútorná podrážka by mala byť pevná a nachádzať sa pod chodidlom, zvyčajne umožňuje „zaklinenie“, aby sa umožnilo zdvihnutie päty a následné zníženie tlaku na spodnú časť chodidla.
  • Klenok: je dôležité, aby bola pätová časť pevná a podporná, čím zadná časť chodidla získa dostatočnú oporu na vytvorenie stabilnej chôdze.
  • Stabilizátor päty: polstrovaný stabilizátor päty poskytuje väčšiu stablitu.
  • Pridaná hĺbka: aby sa do nej zmestili hrubé vložky, ale stále poskytovala dostatok priestoru na pohodlné nosenie.
  • Vnútro: zvyčajne má vnútro ortopedickej obuvi ochranný charakter, je mäkké a hladké, aby poskytovalo pohodlie chodidlu a eliminovalo všetky tlakové body.
  • Širšia špička: prídavný priestor na halluxy alebo skrížené prsty, prináša potrebnú úľavu a pohodlný priestor na voľný pohyb prstov na nohách.
Vedeli ste, že vaše chodidlo tvorí 26 kostí, 33 kĺbov a viac ako 100 svalov, šliach a väzív? Tomu sa hovorí majstrovské technické dielo!

Ako si vybrať správnu ortopedickú obuv pre vaše potreby?

Špecialista (s ktorým sa treba vždy poradiť) ortopedickú obuv vyrobí, prispôsobí alebo doporučí podľa toho, čo vaše chodidlá potrebujú. Ľuďom žijúcim s extrémne obmedzenými funkciami pohyblivosti alebo mozgovou obrnou obvykle pri výbere správnej obuvi poskytne rady a lekársky predpis ošetrujúci lekár.

Ak trpíte menej zriedkavou deformáciou chodidla, pri hľadaní dokonalého páru ortopedickej obuvi vám môžu pomôcť tieto charakteristiky.

Vybočené palce, pľuzgiere a kladivkové prsty: Dostatok priestoru v špičke topánky je zásadný. Budete potrebovať topánky širokého strihu, aby vám nezovierali prsty. Trochu miesta na pohyb prstov vám poskytne oveľa väčší komfort. Vyhnúť sa akémukoľvek tlaku je veľmi dôležité. O vybočených palcoch si môžete prečítať viac v našom článku.

Strata rovnováhy: základom všetkého je stabilita, a to najmä stabilita členkov. Topánky s extra silnými pätami zlepšia rovnováhu a držanie tela.

Mozole a pľuzgiere: hľadajte pohodlnú obuv (a ponožky) s polstrovaným jazykom, aby ste znížili tlak na bokoch a hornej časti chodidiel.

Opuchnuté chodidlá: odnímateľné vložky do topánok môžu nesmierne pomôcť tým, ktorí trpia opuchmi nôh.

Ploché nohy: vložky, ktoré kompenzujú ploché chodidlá, môžu byť osožné pre korekciu nadmernej pronácie (našliapavanie na vnútornú stranu chodidiel) a poskytujú oporu prostredníctvom klenby chodidla. Pri plochých nohách môže pomôcť aj stabilita a odpruženie strednej časti chodidla pre absorpciu nárazov.

Ostroha pätovej kosti: prídavné odpruženie pod pätou, napríklad pomocou vložiek, zaručí doplnkovú oporu a správne prispôsobenie sa chodidlu. Prospešné môže byť aj mierne zvýšenie pätovej časti.

Plantárna fascitída: V tomto prípade je kľúčová opora klenby, päty a členku. K tomu je potrebné pridať hrubú medzipodrážku pre vyššiu pevnosť podrážky a odpruženie v strednej časti chodidla, ako aj oporný systém pätky.

Často kladené otázky o ortopedickej obuvi:

Vybrali sme pre vás niektoré z najčastejšie kladených otázok týkajúcich sa ortopedickej obuvi, aby sme vám pomohli na ceste k zdravým chodidlám.

Ako zistíte, či potrebujete ortopedickú obuv?

Vyššie sme uviedli najbežnejšie symptómy, ktoré si môžu vyžadovať ortopedickú obuv. Ak máte pochybnosti alebo ste vaše symptómy nenašli uvedené v zozname, navštívte svojho lekára. Vždy je lepšie byť opatrní a predísť tak možným komplikáciám.

  • Trpíte bolesťami chrbta, krku, ramien, bokov alebo kolien. Niekedy existuje jasný vinník bolesti, ktorú pociťujete, no v mnohých prípadoch si nie ste istí. Mohlo by to súvisieť s vašimi chodidlami a nezarovnaním členkov a bokov.
  • Pri chôdzi alebo státí pociťujete stratu rovnováhy a menšiu stabilitu a dokonca ste už možno spadli. Tento príznak je obzvlášť bežný u seniorov a môže znamenať problém na úrovni chodidiel, čo sťažuje stabilnú chôdzu.
  • Vaše chodidlá opúchajú alebo vás bolia. Bolesť je zvyčajne znakom toho, že si niečo vo vašom tele vyžaduje vašu pozornosť. Ak vám po aktivite akéhokoľvek druhu opuchnú nohy alebo pociťujete bolesť, mal by to riešiť lekár.
  • Cítite ostrú bolesť v päte a táto bolesť sa prejavuje hlavne ráno pri prebúdzaní. Môže to byť znakom zápalu plantárnej fascie (šľacha na spodnej časti chodidla), ktorý spôsobuje ochorenie zvané plantárna fascitída. Ortopedická obuv môže byť v tomto prípade veľmi prospešná.
  • Podrážky topánok sa neopotrebúvajú rovnako pre obe chodidlá. Všimli ste si, že podrážka jednej topánky sa opotrebováva rýchlejšie ako druhá? Alebo ste si všimli, že sa vnútorná podrážka opotrebováva rýchlejšie ako vonkajšia podrážka? Môžu to byť príznaky toho, že potrebujete ortopedickú obuv. Môžete mať napríklad rôzne dĺžky nôh alebo našliapávate smerom dovnútra (pronácia).
  • Všimli ste si, že kosť na ľavej strane palca na nohe začína vytŕčať, je často červená alebo pri nosení topánok cítite na tomto mieste tlak. Mohlo by to znamenať, že sa tvorí hallux (vybočený palec). Ak to zachytíte hneď na začiatku, striedanie obuvi to zvyčajne zastaví. Ak si však nie ste istí, navštívte lekára. Je lepšie mať istotu, ako neskôr ľutovať!

Pomôže ortopedická obuv pri bolestiach chrbta a kolien?

S najväčšou pravdepodobnosťou áno. Opäť to môže potvrdiť iba odborný lekár, ale vo všeobecnosti môže môže pri bolestiach chrbta a kolien ortopedická obuv veľmi pomôcť.

Ortopedická obuv vyrovnáva chodidlá a členky, pomôže tak zmierniť bolesť alebo riziko dlhodobého zranenia. Keď sú chodidlá a členky vyrovnané, používateľovi to umožní chôdzu „obvyklejším spôsobom“ a zmierni napätie v štruktúre chodidla, ako aj neprimeraný tlak. Najmä ortopedická obuv s dobrou podporou klenby môže veľmi pomôcť pri zmierňovaní namáhania bokov, krížov a kolien.

Odstránenie stresových tlakových bodov v nohe a lepšie zarovnanie chodidiel a členkov bude mať za následok menšie alebo úplné odbúranie bolesti chrbta, kolien a bokov.

Potrebujem na nákup ortopedickej obuvi lekársky predpis?

Áno, ak chcete, aby bola vaša ortopedická obuv hradená poisťovňou, budete na individuálnu ortopedickú obuv potrebovať lekársky predpis. Semi-ortopedickú obuv alebo semi-ortopedickú obuv a ortopedické vložky, ktoré sa predávajú v obchodoch, si môžete zakúpiť bez lekárskeho predpisu. V prípade, že máte lekársky predpis, v mnohých prípadoch poisťovňa plne (alebo čiastočne) hradí aj aj semi-ortopedickú obuv.

Ako sme už spomenuli v tomto článku, pokiaľ ide o vaše zdravie, vždy by ste mali navštíviť svojho lekára. Zdravé chodidlá sú kľúčovým prvkom pre vašu celkovú pohodu a starostlivosť o ne vám pomôže predísť mnohým budúcim problémom.

Koľko stojí ortopedická obuv?

Plná ortopedická obuv alebo ortopedické vložky na mieru sú relatívne drahé. Zhotovenie ortopedickej individuálnej jednoduchej obuvi stojí okolo 230 €. Zdravotné poisťovne preplácajú individuálnu ortopedickú obuv 2 x za rok s doplatkom pacienta min. 23,24 € (u poistencov do 18 rokov min. 16,60 €).

Priemyselne vyrábaná ortopedická obuv nie je oveľa drahšia ako bežná obuv. Zaleží na tom, aké topánky hľadáte. Pokiaľ na obuvi urobíte akékoľvek úpravy alebo ich necháte prispôsobiť tak, aby boli vhodnejšie pre potreby vašej nohy, cena sa zvýši. Ak napríklad kupujete semi-ortopedickú obuv, ale s vložkou vyrobenou na mieru, cena vložky bude pravdepodobne oveľa vyššia ako cena samotnej obuvi.

Hradí ortopedické topánky poisťovňa?

Ak si chcete dať individuálnu ortopedickú obuv preplatiť zdravotnou poisťovňou, budete potrebovať odporúčanie odborného lekára: ortopéda, ortopedického protetika, chirurga, traumatológa alebo rehabilitačnho lekára. Pokiaľ si chcete voľne zakúpiť priemyselne vyrábanú ortopedickú obuv, stačí vám odporučenie od praktického lekára. Nezabudnite však, že ani pri ortopedickej obuvi na predpis poisťovňa neuhradí 100 % ceny, doplatok na pacienta je minimálne 23,24 €. Na úhradu poisťovňou máte nárok 2 x za rok.

Ortopedická obuv v porovnaní s diabetickou obuvou

Ako je to s diabetickou obuvou? U diabetických pacientov sa môžu objaviť problémy so slabým krvným obehom alebo zníženou citlivosťou nôh. V dôsledku toho sa rany, ktoré sa môžu vyskytnúť na chodidle alebo nohe, veľmi pomaly zotavujú, čo môže spôsobiť vážne problémy. Diabetická obuv je ortopedická obuv, ktorá pomáha zmierniť bolesť a tlak. Diabetická obuv má špecifické komponenty pre diabetické symptómy.

Ako ste si prečítali v článku, nie každý, kto nosí ortopedickú obuv, má cukrovku Existuje však mnoho ďalších problémov s chodidlami, ktoré vyžadujú ortopedickú obuv. Keď máte cukrovku, je veľmi dôležité, aby vám chodidlá pravidelne kontroloval lekár a pozorne sledoval všetky problémy, ktoré môžu nastať.

Zostaňte mobilní a prevezmite kontrolu

Celkovo možno konštatovať, že ortopedická obuv môže byť veľmi dôležitá, pokiaľ ide o úľavu od bolesti a udržanie fyzickej aktivity. A to najmä pokiaľ ide o seniorov, ak by nemali chodiť von len preto, že nemôžu nájsť topánky, ktoré im nespôsobujú bolesť, bola by to naozaj škoda. Je to ako mať dvojposchodový dom, ale používať iba prízemie, pretože už nemôžete používať schody.

Na pomoc s mobilitou existujú mnohé pomôcky, ako napríklad stoličkový výťah, ortopedická obuv a mnohé ďalšie. Neváhajte ich využívať a znovu si užívajte život (a domácnosť) naplno. Ich využívanie nám ušetrí energiu, ktorú môžme využívať na krajšie veci v našom živote!

Zdroj:

ScienceDirect – Orthopedic Shoe (Ortopedická obuv) – Jonathan F. Marsden, v publikácii Handbook of Clinical Neurology, 2018
Milton Chiropractic Clinic – Plantar Fasciitis (Heel & Foot pain) (Plantárna fascitída (Bolesť päty a chodidla))
Harvard Health Publishing – Loli, James P, DPM – Do I need orthotics? What kind? (Potrebujem ortopedickú obuv? Akú?)
Medical News Today – Cohut, Maria Ph.D. Why orthopedic shoes may not really be good for our feet (Prečo nemusí byť ortopedická obuv naozaj dobrá pre vaše chodidlá)
Healthline – Lindberg S, reviewed by Sullivan D, Ph.D., MSN, R.N., CNE, COI. Best Shoes for Plantar Fasciitis: What to Look For and to Consider (Najlepšia obuv v prípade plantárnej fascitídy. Čo hľadať a na čo brať ohľad.)
The Alignment studio – 7 SIGNS YOU NEED ORTHOTICS (7 PRÍZNAKOV TOHO, ŹE POTREBUJETE ORTOPEDICKÚ OBUV)
Upright Health – Do orthotics work? What kind of shoes are best? (Funguje ortopedická obuv? Aký druh obuvi je najlepší?)
Royal College of Podiatry – What are Orthotics? (Čo je ortopedická obuv?)

Články, ktoré by vás mohli zaujímať: