Točenie hlavy, závrate alebo strata rovnováhy

Aký je v nich rozdiel, a čo s tým môžete urobiť?

Napísal(a) Stannah

Točenie hlavy a závrate sú problémy, na ktoré sa ľudia vo vyššom veku často sťažujú. No pocity labilnosti sa často prehliadajú a ignorujú, pretože si ľudia myslia, že sú bežnou súčasťou starnutia, ako napríklad strata sluchu. Dobrou správou je, že nie sú bežným problém súvisiacim s pribúdajúcim vekom! A vo väčšine prípadov je možné tieto stavy zlepšiť. To znamená zbaviť sa všetkých negatívnych následkov a nepríjemných pocitov, ktoré so sebou prinášajú.

Točenie hlavy a závrate môžu byť znakmi nediagnostikovaných zdravotných problémov, ktoré by mal vyšetriť lekár, hoci môžu byť následkom predošlých problémov. Jedným z tých hlavných, najmä medzi staršími ľuďmi, je pád. Pády môžu viesť k vážnym fyzickým a duševným následkom, ktoré môžu znížiť kvalitu života u starších osôb. Nehybnosť spôsobená fraktúrami, zlomeninami alebo zraneniami hlavy môžu znamenať, že musia svoj život od základov zmeniť a kvalita ich života tým môže výrazne trpieť. Rovnako ako fyzické následky, aj strach z pádu môže viesť k úzkosti alebo k tomu, že osoba obmedzí svoje činnosti natoľko, že upadne do izolácie alebo dokonca depresie. Tomu však možno predísť. Existuje jednoduchá pomoc, vďaka ktorej sa môžete vyhnúť nebezpečenstvu pádu takmer úplne.

A čo strata rovnováhy? Tá je tiež hlavnou príčinou pádov. Na rozdiel od točenia hlavy a závratov je bežným problémom v pribúdajúcom veku. Ale nemusí to tak byť. Existuje množstvo vecí, ktoré môžete urobiť, aby ste zlepšili svoju rovnováhu.

Ľudia si často tieto tri pojmy zamieňajú, ale ak ste zvedaví, aký je rozdiel medzi nimi a čo môžete urobiť, aby ste každý z nich zmenili, ste na správnom mieste. Čítajte ďalej a zistíte, aké sú medzi nimi rozdiely. Takže ak pôjdete navštíviť svojho lekára, svoje príznaky môžete opísať presne. To môže byť rozhodujúce pre určenie presnej diagnózy a čo presne je problém.

Nezabúdajte, že by ste vždy so svojím lekárom mali prekonzultovať, ak máte obavy alebo akékoľvek príznaky točenia hlavy, či závrate.

muž strácajúci rovnováhu so svojím psom

Strata rovnováhy

Pre spoločnosť Stannah sa správna rovnováha stala v súčasnosti veľkou témou a bolo pre nás zaujímavé zisťovať všetko o správnej rovnováhe nášho tela. Je to tým, že spúšťame veľmi zaujímavú aplikáciu, ktorá vám pomôže zlepšiť rovnováhu. V rámci výskumu sme vykonali niekoľko skúšaní, hovorili o tom, ako rovnováha vplýva na naše každodenné životy a presne sme vypracovali, ktoré cvičenia môžete robiť, aby ste svoju rovnováhu zlepšili. Aplikácia vám pomôže vyhodnotiť vašu rovnováhu a poskytne vám konkrétne cvičenia, ktoré môžete vykonávať denne, aby ste si ju postupne zlepšili.

Ak si svoju rovnováhu zlepšíte, v budúcnosti vám to môže pomôcť vyhnúť sa pádom a mať istotu, že na nohách vydržíte stáť oveľa dlhšie. Zistili sme jednu dôležitú vec a to, že naša rovnováha sa začína po 35. roku života zhoršovať. Najskôr si to nemusíte všimnúť, ale s narastajúcim vekom sa začnete cítiť naozaj nestabilne na svojich nohách.

Dobrou správou je, že na svojej rovnováhe môžeme popracovať, vďaka špeciálne navrhnutým cvičeniam a tak si rovnováhu zlepšiť. Ostať aktívni vám môže spraviť len dobre, rovnako ako pre váš mozog, tak aj pre vaše telo. Tancovanie, joga, pilates a tai chi vám pomôžu udržať vašu rovnováhu pod kontrolou, ale dokonca aj pár minút balančných cvičení denne dokáže spraviť obrovský rozdiel pre vašu správnurovnováhu.

Prečo náš zmysel pre rovnováhu vekom upadá?

S narastajúcim vekom odchádzajú aj naše zmysly. Presne tak ako náš zrak či sluch sa môžu časom zhoršovať, tak je to aj s rovnováhou. Náš zmysel pre rovnováhu zvyčajne ovláda náš vestibulárny systém, ktorý tvorí slimák a polkruhové kanáliky vnútorného ucha. Špeciálne nervové zakončenia v našom vnútornom uchu zisťujú pozíciu našej hlavy a smerovanie gravitácie. Tieto nervové zakončenia odosielajú signály do nervového systému a sú dôležité nato, aby náš mozog mohol ovládať rovnováhu.

Vnútorné uchoVnútorné ucho

S vekom sa znižuje počet nervových zakončení, ako aj krvný tok do vnútorného ucha. To znamená, že do mozgu je odosielaných menej signálov a môže to viesť k vážnym problémom s rovnováhou (Shupert, str.2).

Cvičením cvikov na zlepšenie vašej rovnováhy:

  • udržiavate svoje kĺby zdravé, pretože sa pravidelne hýbu,
  • pracujete na svojich vnútorných brušných svaloch, ktoré udržujú vaše telo vzpriamené,
  • posilňujete svoje svaly v oblasti kĺbov, čím uľavíte kĺbom,
  • udržiavate svoj mozog aktívny, vytvárate nové spojenia, čo znamená kognitívny nárast.

Možno nedokážete zvrátiť starnutie, ale môžete prejsť dlhú cestu a bojovať s ňou!

Točenie hlavy

Točenie hlavy je náročné definovať, pretože to pre každého znamená niečo iné. Prvú vec, ktorú sme vám povedali, že točenie hlavy nie je bežnou súčasťou starnutia, preto by ste mu určite mali venovať pozornosť.

Ľudia navštívia doktora a sťažujú si na točenie hlavy, no môžu mať pritom na mysli:

  • Nevoľnosť
  • Pocit neistoty
  • Slabosť
  • Pocit točenia sa miestnosti

„Žiť znamená, že sa vám stále točí hlava a neviete, kam vlastne ísť“Ander Monson

Točenie miestnosti je špecifický typ točenia hlavy – závratu, preto je dôležité chápať, aký je v rozdiel. Všetky tieto stavy majú iný priebeh, preto lekár môže mať pochopiteľne problém zistiť, čo presne je problém. Pravdepodobne sa vás opýta na predchádzajúci zdravotný stav a bude sa musieť pozrieť na množstvo rôznych príčin točenia hlavy, aby zistil, čo vám tieto problémy spôsobuje.

Ak sa vám točí hlava, môže to byť:

  • vedľajší účinok niektorých liekov, ktoré užívate (vždy je dobré prečítať si príbalový leták, ak myslíte, že to mohlo byť príčinou),
  • príznak vestibulárnej poruchy (dysfunkcia rovnovážnych orgánov vnútorného ucha alebo jednej z niektorých častí centrálneho nervového systému). Vestibulárne poruchy sa často dajú liečiť.

(King, Buckner, str.1).

Dobrou správou je, že sme tu na to, aby sme vám pomohli rozlíšiť tieto stavy. Častokrát však vašu rovnováhu môže ovplyvniť kombinácia faktorov a môže vás čakať testovanie na všetko, aby sa určila príčina vášho točenia hlavy.

Ak sa vám točí hlava, sadnite si alebo ľahnite, tak môžete zabrániť pádom a možnosti, že by pád mohol viesť k vážnemu zraneniu.

slabosť

Čo spôsobuje slabosť?

Slabosť charakterizuje pocit mdloby alebo, že čoskoro môžete odpadnúť. Hoci sa vám to môže stať, keď sa rýchlo postavíte, zvyčajne to prejde po pár sekundách.

Pre pocit slabosti existuje množstvo rôznych príčin. Môže ho spôsobiť:

  • nízka hladina cukru v krvi,
  • zraková porucha,
  • ťažkosti pri hľadaní rovnováhy,
  • vedľajšie účinky vašich liekov,
  • hyperventilácia (napríklad pred panickým záchvatom alebo počas neho).

Strata alebo zhoršenie zraku, prípadne sluchu, môže byť spojená so stratou rovnováhy a práve lekár vás môže vyšetriť na všetko z toho. Ak vaše oči a/alebo uši neodosielajú správne zmyslové informácie vášmu mozgu, môžete sa cítiť dezorientovaní. (Eggenberger, str.1)

Ak slabosť u vás pretrváva, mali by ste zvážiť návštevu lekára.

muž s pocitom na odpadnutie

Čo spôsobuje pocit na odpadnutie?

Pocit, že idete odpadnúť, tiež nie je vedľajším príznakom starnutia. Ľudia majú často pocit na odpadnutie, ak sa rýchlo postavia alebo ak sa posadia po dlhom ležaní. Ak je to váš prípad, bude najlepšie, ak to budete vykonávať veľmi pomaly, aby ste sa vyhli pádom.

Pocit na odpadnutie môže byť vedľajším účinkom liekov, ktoré užívate, ale môže byť aj príznakom:

  • anémie,
  • prehriatia,
  • dehydratácie,
  • problému so štítnou žľazou,
  • arytmie (nepravidelný alebo abnormálny srdcový tep).

Ak pocit na odpadnutie pretrváva, bolo by dobré navštíviť vášho lekára, aby ste sa uistili, že nie je zapríčinený vážnejším problémom.

Čo vo všeobecnosti spôsobuje točenie hlavy?

Pre točenie hlavy existuje množstvo rôznych príčin. Môže to poukazovať na prítomnosť vestibulárneho syndrómu spolu s iným problémom, ktorý môže byť:

  • metabolický,
  • neurologický,
  • psychologický,
  • kardiovaskulárny,
  • spojený sozrakom.

(King, Buckner, str.1).

Môže sa stať, že práve kombinácia problémov ovplyvňuje vašu rovnováhu tak dramaticky, čo znamená, že zdroj vášho točenia hlavy nebude jednoduché zistiť. Napriek tomu, by bolo vhodné ho zistiť, pretože na vaše točenie hlavy môže existovať liek.

Závrat

Ľudia často popisujú závrat ako točenie hlavy. Je to typ točenia hlavy, ale je veľmi špecifický. Rozdiel medzi závratom a točením hlavy spočíva v tom, že pri závrate sa cítite, akoby ste sa vy alebo miestnosť, v ktorej ste, točili.

Závrat môže trvať niekoľko sekúnd až niekoľko dní a najčastejšie sa dostaví, ak hýbete hlavou.

„Mám závrat. Pri závrate máte pocit, akoby sa podlaha dvíhala a klesala. Veci sa akoby točia. Je to ako stáť na palube lode vo veľmi rozbúrenom mori.“Laura Hillenbrandová

Čo spôsobuje závrat?

Závrat môže poukazovať na vestibulárnu dysfunkciu, inak povedané, niečo nie je v poriadku s orgánmi pre rovnováhu vo vašom vnútornom uchu.

Najčastejšou príčinou závratu je benígne paroxysmálne polohové vertigo (BPPV). Nie je to vážne, ale môže to spôsobovať nepríjemné pocity. Spôsobujú ho úlomky, ktoré sa uvoľnia a môžu sa voľne pohybovať alebo sa zhromaždia na uzlíčku nervov vo vnútornom uchu. Ak sú tieto úlomky uvoľnené, hýbu sa, ak hýbete hlavou, a odosielajú tak falošné signály do vášho mozgu, čím spôsobujú závrat. Tento stav je častejší u starších ľudí, pretože môže byť spôsobený rozkladom vlasových buniek vnútorného ucha.

Dobrou správou je, že BPPV je možné liečiť. Liečba je mechanická. Využíva gravitáciu, aby sa úlomky vrátili späť tam, kde majú byť. Pohybuje sa hlavou konkrétnym spôsobom podľa toho, kde sú tieto úlomky a či sú niekde zaseknuté alebo sa pohybujú voľne.

BPPV by okrem toho, že vám spôsobuje závraty, nemalo ovplyvňovať váš sluch, ani vám spôsobovať iné príznaky, preto ak máte aj iné nezvyčajné pocity, najlepšie bude, ak navštívite doktora.

Vážnejšie stavy

Hoci sa závrat lieči jednoducho, je dôležité nezabúdať, že môže byť spojený s vážnejšími stavmi. Pri týchto je menej pravdepodobné, že sa vám z nich točí miestnosť, ale ak máte iné symptómy, zvážte nasledovné možnosti:

  • poranenie hlavy,
  • Meniérova choroba. Veľké množstvá tekutiny sa hromadia vo vnútornom uchu a spôsobujú príznaky, ktoré sa u každého môžu líšiť. Môže to začať kolísavou stratou sluchu a môže to viesť k záchvatom závratov a točenia hlavy. Tí, ktorí trpia na Meniérovu chorobu často hovoria, že majú pocit, že ich ucho je plné alebo že majú ušný šelest. Táto choroba sa nedá liečiť, ale existujú na ňu lieky, ktoré zmierňujú jej príznaky.
  • Zápal labyrintu je infekcia vnútorného ucha. Spôsobuje ho zápal, ktorý narúša signály vychádzajúce z vášho vnútorného ucha do mozgu. Môže spôsobiť závrat, točenie hlavy a ťažkosti s rovnováhou a zrakové alebo sluchové problémy. Ešte raz, lieky a svojpomoc môže zmierniť príznaky alebo dokonca vyliečiť zápal labyrintu.

Strach z výšok

Závrat sa často spája so strachom z výšok, ale v skutočnosti sú to veľmi odlišné veci.

prekonávanie strachu z výšky

Strach z výšok je zaujímavý strach, na rozdiel od ostatných strachov, ktoré máme, sa s vekom skôr zväčšuje ako zmenšuje. Pre toto zväčšovanie existujú dve možné príčiny. Časopis Psychology today tvrdí, že za to môže náš zrakový zmysel. Svoju rovnováhu udržíme, ak sa začneme sústrediť na predmety, ktoré sú do 9 metrov. Keďže sa pozeráme z vysoko položeného hľadiska, naše oči nedokážu tento predmet nájsť, preto sa snažíme zaostriť a rozostrieť, z čoho sa človek cítiť dezorientovane a môže tak stratiť rovnováhu. Ale to nie je odpoveď otázku, prečo sa to s vekom zhoršuje.

Zdravotnícka spoločnosť Health central prichádza s iným odôvodnením. Predpokladajú, že strach z výšok môže čiastočne vychádzať z nášho zhoršujúceho sa zrakového zmyslu, ale tiež môže byť spojený zo zvýšenou obavou z pádu. Starší ľudia majú často okolo seba osoby, ktorí sú od nich závislí, čo znamená, že ak spadnú, ovplyvní to negatívne ľudí v ich okolí. Zvýšené vedomie o možných opakovaných pádoch môže viesť k zvýšenému strachu z pádu, a tak i z výšok.

„Závrat je konflikt medzi strachom z pádu a túžbou spadnúť.“ Salman Rushdie

Nevieme povedať, ktorá idea je presnejšia, hoci to môže byť kombinácia oboch. Čo sa týka fóbií, jeden spôsob ako ich prekonať, je vystaviť sa im na krátke chvíle. To nám umožní vidieť, aký neopodstatnený je niekedy náš strach, a že nakoniec sme vlastne v bezpečí. Znamená to, že naša rovnováha nefunguje správne, ak sme znepokojení, preto ak máte v pláne prekonať svoj strach, robte tak s opatrnosťou a možno s pomocou svojich blízkych.

„Vďaka závratom som zistil, ako ďaleko dokážem posunúť svoje telesné aj duševné hranice.“Jason Day

Ďalšie čítanie

Eggenberger, E. Lovell, K. Vertigo and Dizziness; Vestibular System Disorders – Summary. Michigan State University. Získané z:

King, J. Buckner, S. Causes of Dizziness. Vestibular Disorders Association. Získané z:

Shupert, C. Balance and Aging. Vestibular Disorders Association. Získané z: