Strata rovnováhy u seniorov: ako riešiť jej psychické následky?

Napísal(a) Stannah

Strata rovnováhy u seniorov

Strata rovnováhy u seniorov

Strata rovnováhy u seniorov

Je vedecky dokázané, že v zrelšom veku sa zvyšuje riziko straty rovnováhy. Môže sa objaviť už po 65. roku života a s postupujúcim vekom riziko ďalej narastá.

Často zapríčiňuje pády pri chôdzi alebo pri aktivitách, ako je záhradníčenie, ale i v domácnosti, napríklad na schodoch. Pády v tomto veku sú veľmi nebezpečné, môžu zapríčiniť zlomeniny. Obzvlášť častá je zlomenina krčka stehennej kosti, ktorá si vyžaduje hospitalizáciu a môže viesť k čiastočnej či celkovej strate mobility. Tieto pády však majú i psychické následky, na starších ľuďoch môžu zanechať traumu.

Dôsledkom je strach z opätovného pádu, strata sebadôvery a obavy znova sa postaviť na nohy. V prípade, že starší človek po páde stratí mobilitu, hrozí mu riziko straty nezávislosti, čo sa podpíše i na psychike.

Možné príčiny straty rovnováhy

Príčiny sú fyzické i environmentálne. S vekom sa objavuje viacero patológií, ktoré menia kognitívne, zmyslové alebo motorické schopnosti. U seniorov sú jednou z hlavných fyzických príčin nesprávnej rovnováhy poruchy vnútorného ucha. Vo vnútri ucha je totiž vestibulárny systém, ktorý sa môže infikovať v dôsledku dýchacích problémov alebo vírusových infekcií. Ďalšou príčinou môžu byť problémy s krvným tlakom. Pri zníženom krvnom tlaku môžu seniori cítiť závraty, mdloby a dezorientovanosť. Ak majú naopak vysoký krvný tlak, prejavuje sa to točením hlavy.

Za stratou rovnováhy treba tiež niekedy hľadať vedľajšie účinky niektorých liekov. S vekom tiež prichádza ochabnutie kostí a svalov, ktoré spolu so stratou kĺbovej pružnosti, zapríčinenou napríklad nedostatkom pohybu alebo artritídou, spôsobia problémy s rovnováhou. V niektorých prípadoch však vstupuje do hry aj environmentálny faktor. Nesprávne zariadený dom, nadrozmerné oblečenie, nevhodná obuv alebo dokonca riziková činnosť.

Dopad problémov s rovnováhou na psychiku seniorov

Jedným z psychických následkov problémov s rovnováhou u seniorov je strach z chôdze spojený so strachom z pádu. Môže sa prejaviť napríklad po traumatizujúcom páde. Tento strach sa negatívne premieta do ich života tak, že zredukujú svoje aktivity, stratia nezávislosť a ostanú izolovaní od spoločnosti. To môže viesť k akémusi začarovanému kruhu. Ak totiž prestanú byť aktívni po fyzickej aj sociálnej stránke, ich kapacity sa znížia a môže dôjsť k ďalšiemu pádu.

Seniori sa o tomto strachu niekedy boja hovoriť a nezdôveria sa ani svojmu ošetrujúcemu lekárovi, ani svojej rodine. Majú strach napríklad z toho, že budú musieť odísť zo svojho domova do opatrovateľského zariadenia. Ak však ostávajú s týmto strachom sami, môže to viesť až k depresii. O tomto probléme sa však netreba báť hovoriť, pretože existujú riešenia.

Dopad problémov s rovnováhou na psychiku seniorov

Ako pomôcť psychike pri problémoch s rovnováhou u ľudí vyššieho veku?

Najdôležitejšia rada je: hovoriť o tom! Nebojte sa hovoriť o svojich obavách zo straty rovnováhy, o pocitoch úzkosti a odventilujte tento strach skôr, než vás ovládne a zabráni vám užívať si život naplno. Nebojte sa, že vás niekto bude súdiť a hlavne si nemyslite, že zdôverenie sa so svojimi obavami svojim blízkym alebo zdravotníckym pracovníkom vás dovedie priamo do domova dôchodcov.

Pre vaše blaho, zdravie a predovšetkým pre opätovné získanie sebavedomia a chuti do života je komunikácia najlepším liekom na vaše starosti, pretože mlčanie nielenže ďalej živí váš strach z pádu a nijak nerieši problémy s rovnováhou, ale môže spôsobiť aj to, že znova spadnete. Ak sa zdôveríte, uľaví sa vám na duši a vaši blízki vám pomôžu prerušiť začarovaný kruh, v ktorom ste sa možno ocitli. Pokiaľ ide o stratu rovnováhy, váš ošetrujúci lekár sa bude snažiť odhaliť fyzickú príčinu a podá vám účinnú liečbu. Existuje však aj pomoc po psychickej stránke.

Pri psychike je základom správna životospráva a jedným z pilierov životosprávy je zdravá strava. Vhodná strava pomáha znížiť riziko pádov, pretože zabraňuje podvýžive a úbytku svalov. Jedlá by mali byť bohaté na vápnik, bielkoviny, sacharidy, vitamíny. Netreba tiež zabúdať na dostatočný príjem tekutín. Podvýživa totiž spôsobuje závrate a stratu rovnováhy. Pokiaľ ide o alkohol, doprajte si ho len výnimočne a s mierou. Zhoršuje totiž zmyslové a motorické schopností a tým samozrejme zvyšuje riziko pádu. Zdravá strava je tiež základom psychickej pohody.

Mgr. Žaneta Hrubá, farmaceutka a poradkyňa v oblasti fytoterapie a celostnej medicíny, nám prináša niekoľko vysvetlení a rád z pohľadu psychosomatiky a fytoteraopie. „Strata rovnováhy je často zapríčinená problémami s tlakom. Vysoký krvný tlak poukazuje na veľké napätie, strach, ktorý bráni emóciám prejaviť sa, čo vedie k narastaniu tlaku v našom vnútri. Jednou zo základných úzkostí spojených s vysokým tlakom je strach zo smrti, strach, aby neprišla skôr, ako stihneme urobiť všetko čo máme.

Taktiež môže vzniknúť, hlavne u mužov, následkom utlmenej agresie. Zmeňte vaše vlastné nároky na seba samých, pomôže vám to znížiť vysoký krvný tlak. Naopak príliš nízky krvný tlak svedčí o porazeneckej nálade, ak je základná dynamika našej existencie pasívna, cítime sa ako obeť, nevidíme východisko, vo svojom živote cítime nedostatok lásky, snažíme sa vyhýbať konfliktným situáciám, unikáme pred zodpovednosťou. Ľudia s nízkym tlakom musia žiť aktívnejšie, mali by si vytýčiť reálne ciele a dosiahnuť ich tak, že budú smelo zdolávať prekážky.“

Jedným z psychických následkov problémov s rovnováhou u seniorov je strach z chôdze spojený so strachom z pádu.

Ako fytoterapeutickú liečbu Mgr. Žaneta Hrubá odporúča hloh obyčajný. „Hloh obyčajný má liečivé účinky na všetky choroby srdca a ciev, povzbudzuje činnosť srdca, zlepšuje krvný obeh aj prekrvenie mozgu, reguluje tlak krvi. Pomáha aj pri celkovej únave, pocitoch strachu a nervozity. Hloh pôsobí jemne a pomaly, jeho účinky sa dostavia až po pravidelnom užívaní niekoľko týždňov, ale zostávajú potom trvalé. Najčastejšie sa z hlohu používa kvet a mladé listy. Na čaj sa zaleje jedna kopcovitá čajová lyžička na šálku horúcej vody, nechá sa 3 minúty postáť, precedí sa a pije po dúškoch dve šálky počas celého dňa.“

Po fyzickej, ale aj psychickej stránke vám tiež pomôže pravidelná pohybová aktivita. Udržiava svalové reflexy,  pomáha predchádzať ostéoporóze, chorobám kardiovaskulárneho systému, obezity, cukrovky a iným faktorom, ktoré zvyšujú riziko pádov, ale tiež vám pomôžu bojovať proti úzkostným stavom a depresii. Ideálne je vykonávať fyzickú aktivitu vhodnú pre seniorov aspoň asi 30 minút denne, napríklad chôdzu alebo nenáročnú gymnastiku.

 

Psychicky vám môže pomôcť aj pripraviť sa na možný pád a naučiť sa správne reagovať, často sa totiž najviac bojíme toho, čo nás zastihne nepripravených. Môžete si natrénovať techniky správneho vstávania po páde. To vám pomôže nielen v prípade, že by ste naozaj spadli, ale tiež zbaviť sa strachu z pádu. V oboch prípadoch tiež pomáha mať pripravené telefónne číslo, prípadne iné zariadenie na privolanie pomoci.

Ak by vám možná strata rovnováhy a strach z pádu napriek všetkému naďalej spôsobovali úzkosť, mohla by vám pomôcť psychoterapia, ktorá býva v tomto prípade krátka a relatívne jednoduchá. Pozostáva z niekoľkých, po sebe nasledujúcich etáp, ako je analýza myšlienok a vyhýbavého správania. Vďaka terapii sa u pacienta strach postupne stráca, až mizne úplne.

Psychicky i fyzicky vám tiež pomôže, ak prispôsobíte svoje prostredie tak, aby ste sa v ňom cítili bezpečne. Odstráňte koberčeky, či iné doplnky, o ktoré by ste mohli zakopnúť alebo sa na nich pošmyknúť, nechajte si namontovať zábradlia, dbajte na správne osvetlenie, odstráňte prekážky ako napríklad elektrické káble. Pokiaľ ide o schodisko, ideálne je používanie stoličkového výťahu, ktorý umožní predísť pádu zapríčinenému stratou rovnováhy. Zaručí tak vašu bezpečnosť a prinesie psychickú pohodu nielen vám, ale i vašim blízky, ktorí budú vedieť, že ste v bezpečí.