Vbočený palec – čo to je, aká je liečba a prevencia

Vbočený palec môžu mať vážny vplyv na náš život a dokonca viesť k zdravotným ťažkostiam ako problémy s chôdzou, preto sme sa pozreli bližšie na liečebné a preventívne opatrenia pre vbočený palec a zhrnuli sme ich pre vás v tomto článku! 

Napísal(a) Stannah

Vedeli ste, že vaše chodidlo spolu s vašim členkom má 26 kostí, 33 spojov a viac ako 100 svalov, šliach a väzív? Je to neuveriteľné, že toto sa všetko vojde do takej malej časti ľudského tela! A rozmýšľali ste už niekedy nad tým, aký vplyv majú chodidlá na kvalitu nášho života? Podľa lekárskeho strediska Cleveland Clinic prejdeme za celý život toľko, ako by sme obišli celý svet štyrikrát. Je preto len logické, že približne tri štvrtiny Američanov bude mať problémy s chodidlami alebo členkami.

Vbočený palec – čo to je, aká je liečba a prevencia

Všetci poznáme termín vbočený palec a možno ich aj máme, ale je možné, že sa hanbíme o nich rozprávať. Ak je to aj váš prípad, nie ste v tom sami. Chodidlá nám zabezpečujú stabilitu a zohrávajú dôležitú úlohu pri udržovaní našej rovnováhy. Práve vďaka nim sa necítime vratko a predchádzajú aj pádom.

Na základe nášho výskumu môžeme povedať, že poruchy chodidiel sú jedným z hlavných príčin invalidity a sedavého spôsobu života. To platí najmä pre staršie ženy, pretože, a to i napriek tomu, že muži tiež mávajú vybočené palce, u žien sa objavujú v omnoho väčšej miere. Zdravotné postihnutie chodidiel ako vbočený palec môže radikálne zmeniť kvalitu nášho života a dokonca zasahovať do každodenných činností a fyzickej aktivity.

Práve tieto dôvody nás prinútili hlbšie sa pozrieť na to, čo vbočený palec je, čo ho spôsobuje a čo sa s tým urobiť. Predtým ako sa k nám pridáte na výlet do sveta starostlivosti o chodidlá, nedá nám nezdôrazniť, že by ste sa vždy mali poradiť s lekárom, ak sa vám zdá, že máte vbočený palec alebo iný druh zdravotných ťažkostí a mali by ste sa vyhnúť samoliečbe.

Zdravotné postihnutie chodidiel: všetko o vbočený palcoch

Vbočený palec je štrukturálna deformita kĺbu palca na nohe s vybočením palca smerom k prvému prstu a vytvorením hrče na koreni kĺbu veľkého palca. Avšak existuje niekoľko typov vybočeného palca:

  • Najčastejšie sa objavujúci typ vybočeného palca je vybočenie u dospelých alebo podľa lekárskeho názvu: hallux valgus (pochádza z latinčiny a doslova znamená vbočený palec),
  • Vbočený malíček je výstupok na malíčku, ktorý sa vytvorí na vonkajšej strane chodidla pri koreni malíčka.
  • Vbočený palec je častý v období adolescencie a sa vyskytuje u dievčat vo veku 10 až 15 rokov a je pravdepodobne dedičný.

Pre lepšiu predstavu o čo ide, si stačí predstaviť zdravú nohu natlačenú do topánky so špicatým koncom. Palce sú vtlačené k špičke druhého prstu na nohe, čo spôsobí, že metatarzofalangeálny kĺb alebo koreň vášho palca vybočí na stranu, ako môžete vidieť na nižšie uvedenom obrázku. Nosenie špicatých topánok je častým dôvodom vybočenia palca a aj jeho postupovania, ale nemusí byť hlavnou príčinou tohto problému.

Čo spôsobuje vbočený palec?

Zdroj: Blausen.com staff (2014) “Medical gallery of Blausen Medical 2014“.

Tu vidíme vbočený palec (alebo hallux valgus) a vbočený malíček (alebo piaty prst). Existuje niekoľko faktorov, ktoré spôsobujú vybočenie palca, a hoci nie je úplne jasná príčina, uvádzame tu niekoľko hlavných:

  • vaše gény,
  • zranenia chodidiel,
  • vážne opakujúce sa namáhanie,
  • nosenie topánok, ktoré nesedia správne,
  • zápalové alebo nervovosvalové ochorenie.

Pod vašimi génmi nemáme na mysli, že by bolo možné preniesť samotný vbočený palec z jednej generácie na druhú. To, čo je dedičné a tým spôsobuje vbočený palec, je náchylnosť vášho chodidla k vytvoreniu vybočeného palca. Napríklad plochá noha, nízka klenba alebo uvoľnené šľachy a kĺby sú práve dedičné a zvyšujú riziko vzniku ťažkostí s chodidlami. Taktiež to však znamená, že ak viete, že je u vás pravdepodobnosť k vzniku vybočeného palca, pretože starší členovia vašej rodiny ich majú, môžete niečo urobiť, aby ste im zabránili. Alebo ak už máte vbočený palec, môžeme vám povedať, ako ho liečiť.

Takže do akej miery prispievajú topánky, ktoré vám nesedia k vzniku a progresu vybočeného palca? Vedie sa mnoho diskusií na tému, či topánky s opätkami a špicatými koncami alebo úzke topánky spôsobujú vybočené palce. Avšak prevláda názor, že tieto typy topánok naozaj prispievajú k progresu vybočeného palca, pretože chodidlo je neustále v neprirodzenej polohe. Ak má vaše chodidlo predispozíciu k vytvoreniu vybočeného palca, môžeme s určitosťou povedať, že ak je váš palec v nesprávnej polohe, deformáciu to môže len zhoršiť. Avšak ak to nie je váš prípad, tak neexistuje nič, čo by poukazovalo na to, že nosenie takýchto topánok spôsobí vytvorenie vybočeného palca.

Vbočený palec vzniká ako následok tlaku na kĺb halluxu (alebo palca na nohe), čo je spôsobené zmenami v stavbe chodidla. Následkom, je že človek prenáša svoju váhu na šľachy a kĺby chodidla. U ľudí, ktorí v práci musia veľa chodiť alebo stáť, ako napríklad zdravotné sestry či učitelia, je väčšia pravdepodobnosť vzniku vybočeného palca kvôli vážnemu opakujúcemu sa namáhaniu, ktoré musí chodidlo znášať. To sa týka aj baletiek, u ktorých chodidlá trpia dlhým opakujúcim sa namáhaním, ako si sami viete predstaviť.

K príčinám vbočený palcov patrí:

  • Zápalové alebo nervovosvalové ochorenie ako dna, reumatická alebo psoriatická artritída či detská obrna,
  • Zranenia chodidiel ako poškodenie mäkkých tkanív, zlomeniny, poškodenie nervov, vykĺbenia alebo nesprávne zrastené zlomeniny.

Aby sme lepšie porozumeli potrebám našich zákazníkov s artritídou, má spoločnosť Stannah k dispozícii artritický overal, ktorý vytvorila Vysoká škola dizajnu v Loughborough: overal, ktorý napodobňuje vplyv artritídy na rôzne časti tela. Zamestnanci spoločnosti Stannah majú prístup k tomuto overalu, vďaka čomu sa dokážu vcítiť do našich zákazníkov, ako aj vytvoriť naše stoličkové výťahy tak, aby lepšie napĺňali ich potreby. V jednej časti overalu je aj vbočený palec, ktorý bol pridaný, aby navodil pocity ľudí, ktorí majú vbočený palec v pokročilom štádiu.
Aby sme lepšie porozumeli potrebám našich zákazníkov s artritídou, má spoločnosť Stannah k dispozícii artritický overal, ktorý vytvorila Vysoká škola dizajnu v Loughborough: overal, ktorý napodobňuje vplyv artritídy na rôzne časti tela. Zamestnanci spoločnosti Stannah majú prístup k tomuto overalu, vďaka čomu sa dokážu vcítiť do našich zákazníkov, ako aj vytvoriť naše stoličkové výťahy tak, aby lepšie napĺňali ich potreby. V jednej časti overalu je aj vbočený palec, ktorý bol pridaný, aby navodil pocity ľudí, ktorí majú vbočený palec v pokročilom štádiu.

Aké sú príznaky vybočeného palca?

Najvýraznejším viditeľným príznakom vybočeného palca je, samozrejme, výrastok na boku vášho chodidla, hneď vedľa koreňa palca. Je to príznak, ktorý neprehliadnete, preto si ľudia zvyčajne všimnú, že majú vbočený palec. Ďalšie časté príznaky sú:

  • pálenie v palci a jeho okolí,
  • ťažkosti s chôdzou a slabšia rovnováha,
  • je náročné nájsť topánky, ktoré by sadli,
  • stuhnutosť palca na nohe,
  • vaše nohy sa ľahšie unavia,
  • červenšia a zhrubnutejšia (zapálená) koža v okolí palca,
  • ak sa vaše palce odierajú o ostatné prsty, môžu sa tvoriť mozole.

Nakoniec, keď sa tvorí vbočený palec, časť kĺbu, ktorý sa volá burza, to je dutina vyplnená tekutinou, ktorá obklopuje (alebo vystieľa) kĺb, sa zapáli. Ak k tomu dôjde, celý kĺb stuhne a preto je bolestivý. Vo veľmi vážnych prípadoch sa druhý prst akoby „zachytí“ medzi palec a prostredník, čo spôsobí jeho „ponorenie“ pod alebo „vytlačenie“ nad ostatné prsty. To spôsobuje ďalšiu deformáciu, ktorá sa nazýva kladivkové prsty, čo môžete vidieť aj na príklade najpokročilejšieho štádia na obrázku vyššie.

Liečba vybočeného palca

Opäť by sme radi upozornili, že by ste sa vždy mali poradiť s lekárom, ak sa vám zdá, že máte vbočený palec alebo iný druh zdravotných ťažkostí a mali by ste sa vyhnúť samoliečbe.

 

Predtým, než sa pozrieme na možnosti liečby, je potrebné povedať, že existujú dva spôsoby liečby vybočeného palca: chirurgicky a nechirurgicky. Bohužiaľ, ak operácia nenapraví vbočený palec, znamená to, že je trvalý, no napriek tomu existujú spôsoby, ako zmierniť nepohodlie a dokonca bolesti a spomaliť jeho progres. Tak a to je dobrá správa!

 

Pozrime sa na najčastejšie (nechirurgické) možnosti, ktoré sú dostupné pre liečbu halluxu valgus:

 

  1. Na prvom mieste je prosto zmena vašej obuvi. Je dôležité hľadať topánky s nízkou pätou a širšou časťou na prsty, topánky, ktoré naozaj sedia. Ďalej sa v článku pozrieme bližšie aj na správne topánky.
  2. Udržujte si zdravú váhu. Čím viac vážime, tým viac tlaku vyvíjame na naše chodidlá.
  3. Používajte náplasť. Chrániť vbočený palec môžete aj pomocou náplastí z imitácie kože alebo naplnenej gélom, alebo chrániča kĺbov vybočeného palca, čo je výplň, ktorá sa dá kúpiť v lekárni alebo drogérii. Zaistite, aby vaše topánky boli dostatočne široké, aby sa do nich zmestila výplň.
  4. Používanie ortéz (alebo vložiek do topánok). Vložka do topánky môže pomôcť udržať vaše chodilo v správnej poloha a odviesť tak tlak na vbočený palec. Ak vám ich predpíše lekár, budú vám vyrobené na mieru, ale predávajú sa aj voľnopredajne.
  5. Bandáž a oddeľovače prstov. Oddeľovače prstov sa môžu použiť medzi palcom a ukazovákom, aby tak odbremenili a vyrovnali vaše prsty. Bandáže, ktoré sa používajú v noci, sú tiež častou nápravou na vbočený palec a môžu pomôcť zmierniť bolesť a nepohodlie. Bandáž nevráti vbočený palec do pôvodnej polohy, ale pomôže vám zastaviť jeho väčšie vybočenie. (Pozrite si obrázok vyššie, kde je príklad bandáže na vbočený palec.)
  6. Nesteroidové protizápalové lieky. Liečivá ako ibuprofen, aspirín a naproxen môžu pomôcť zmierniť bolesť alebo opuch.
  7. Namáčanie do teplej vody, ľadu a masáže. Masáže, ultrazvuk alebo výrivka dokážu pomôcť pri bolestivom alebo podráždenom vybočenom palci. To isté platí pre príjemné namočenie do teplej vody alebo na zmenšenie opuchu do ľadu, prípadne priloženie vrecka s ľadom na vbočený palec (ale nikdy nie priamo na kožu).
  8. Kortizónové injekcie. Tie sú však extrémom a poskytujú len dočasnú úľavu od bolesti, keďže injekcie zmenšujú opuch. Injekcie však majú mnohé negatívne vedľajšie účinky a mali by sa používať čo najmenej.
  9. Precvičovanie palca. Niekedy dokáže pomôcť zmierniť bolesť a zabrániť progresu vybočeného palca aj precvičovanie palca. Môžete ho precvičovať s vaším lekárom alebo u vás doma. 

Jediný spôsob, ako odstrániť vbočený palec, je operácia, ale lekári ju odporúčajú len ako poslednú možnosť, a len ak máte bolesti dlhšie ako jeden rok alebo ak vbočený palec postúpil natoľko, že spôsobuje aj iné problémy ako:

  • strácate rovnováhu,
  • ťažko sa vám chodí,
  • kladivkové prsty,
  • burzitída.

Ak sa vbočený palec napraví operáciou, jej účelom je vrátiť ho do pôvodnej polohy. Kosti, väzivá, šľachy a nervy sa vrátia na správne miesto a výrastok zmizne. Podľa závažnosti vybočeného palca môže byť potrebné použiť skoby alebo skrutky. Ak sa vyžaduje osteotómia, znamená to, že lekár bude rezať kosť a napravovať jej polohu.

Vedeli ste? V angličtine sa vbočený palec nazýva bunion, pričom slovo pochádza z gréckeho slova turnip (reďkovka), pretože výrastok z vybočeného palca sa častokrát zapáli, sčervenie a opuchne, vďaka čomu vyzerá presne ako reďkovka!

Operácia vám asi znie ako najrozumnejšia možnosť, pretože vbočený palec má toľko nepríjemných sprievodných príznakov, prečo ju potom lekári odporúčajú len ako poslednú možnosť? A prečo trvajú na tom, aby sa najskôr odskúšali nechirurgické možnosti liečby? Aké sú najčastejšie následky po operácii vybočeného palca? Pozrime sa na to:

  1. Nič nezaručuje, že operácia vás zbaví všetkých príznakov, najmä ak sa rozprávame o vybočených palcoch v období adolescencie. To znamená, že človek ešte nemá zrelú kostru a preto sú šance, že sa vbočený palec vráti, dosť vysoké.
  2. Úplné vyliečenie môže trvať dlhšie ako rok a nestáť na nohách budete aspoň 6 a viac týždňov.
  3. Je pravdepodobné, že človek bude musieť určitú dobu nosiť špeciálne topánky a bude potrebovať barle.

Operácia z kozmetických dôvodov sa pri halluxe valguse naozaj neodporúča kvôli vyššie uvedeným následkom. Okrem toho sa síce nie často, ale môžu objaviť aj komplikácie ako stuhnutosť kĺbu palca, neúplné doliečenie kosti a poškodenie nervov.

Určite poriadne zvážte so svojím lekárom, či potrebujete alebo sa rozhodnete pre chirurgické odstránenie vybočeného palca.

Aké sú dôsledky neliečeného vybočeného palca? 

Ak postupujúci vbočený palec ostane neliečený, môže to mať vážne následky. V mnohých prípadoch sa stačí vyhýbať obuvi, ktorá napomáha zhoršeniu stavu vybočeného palca. A pamätajte, že ak vám vbočený palec nespôsobuje bolesť alebo nepohodlie, mal by byť v poriadku. Avšak ak nič neurobíte, napríklad ak budete naďalej nosiť obuv, ktorá vám nesedí, a vbočený palec sa zhorší, môže to mať veľký a negatívny dopad na váš život.

V závažných prípadoch sa môže zaseknúť váš ukazovák a rásť dohora, ako sme už spomínali, ale časom môžete mať aj iné problémy s chodidlami, pretože budete nesprávne našľapovať. Čím horšie na tom bude váš vbočený palec, tým náročnejšia a bolestivejšia bude vaša chôdza. Môže to viesť k tomu, že sa budete cítiť menej sebavedome, stabilne a zároveň vratko, čo môže viesť k strate rovnováhy a spôsobiť tak nepríjemný domino efekt ako vážne zranenia následkom pádu.

Hlavnými následkami neliečeného vybočeného palca sú:

  • vážne ovplyvňujú funkciu chodidla,
  • môžu poškodiť tvarovanie ostatných prstov ako napríklad kladivkové prsty,
  • môžu viesť k zarastaniu nechtov,
  • spôsobujú ťažkosti pri cvičení a chôdzi,
  • spôsobujú mozole na spodku vašich chodidiel,
  • vážne ovplyvňujú spôsob, akým pracujú vaše chodidlá,
  • poškodzujú ostatné prsty, ktoré môžu tvoriť kladivkové prsty a iné problémy,
  • vedú k strate rovnováhy, čo zvýši vaše šance na zranenia spojené s pádmi,
  • spôsobujú nepohodlie na brušku pod palcom chodidla, pretože neustále presúvate svoju váhu na palec,
  • ťažkosti pri cvičení a chôdzi,
  • strata rovnováhy, čo rozširuje možnosti na zranenia spojené s pádmi.

Ukážka bandáže na vbočený palec

Môžeme predchádzať vybočeniu palca alebo ho vrátiť späť?

Ako sme už spomínali, nechirurgické možnosti nedokážu vrátiť vbočený palec do pôvodnej polohy. Môžete však zmierniť bolesť a zabrániť zhoršeniu vybočeného palca.

Vedeli ste? U žien sa v tehotenstve môže vytvoriť vbočený palec, pretože hormonálne zmeny im môžu uvoľniť väzivá a vyrovnať chodidlá.

Čo sa týka prevencie vybočeného palca, ak viete, že ste náchylný na vbočený palec alebo ak si všimnete začínajúce vybočenie palca, môžete urobiť preventívne kroky, aby sa u vás neobjavil. Starostlivosť o vaše chodidlá, najmä keď ste mladší, sa vám môže vyplatiť pri narastajúcom veku. Niektoré z preventívnych opatrení, ktoré môžete urobiť:

  • Precvičujte svoje chodidlá, aby boli silnejšie (pozri vyššie uvedené nechirurgické možnosti liečby). Skúste napríklad chytiť svojimi prstami na nohách guľku alebo iný malý predmet.
  • Vyhýbajte sa špicatým topánkam alebo topánkam, ktoré zvierajú vaše chodidlá. Ak ich nosíte, robte tak len na pár hodín a vždy si so sebou vezmite náhradné pohodlné topánky!
  • Z času na čas kontrolujte svoje chodidlá. Ak si budete všímať ich tvar, skorej si všimnete, či sa vám tvorí vbočený palec.
  • Zájdite za svojím lekárom alebo ortopédom.

Nezabúdajte sa dobre starať o svoje chodidlá, berieme ich za samozrejmosť, keď sme mladší, ale predstavte si život bez zdravých chodidiel!

Chodidlá sú spojením so zemou,“ Andrew Weil.

Zdroj: