Záhradníčenie pre seniorov: zistite viac o zdravotných výhodách terapeutickej záhrady

Napísal(a) Stannah

Záhradníčenie pre seniorov: záhradníčenie vo dvojici

Záhradníčenie pre seniorov alebo dôležitosť kútika prírody, kde môžu seniori tráviť čas. Naučte sa, ako si vytvoriť vlastnú záhradku!

Záhradníčenie pre seniorov: záhradníčenie vo dvojici

Už ste niekedy premýšľali nad tým, prečo mnohí ľudia začnú záhradníčiť na dôchodku? Okrem toho, že majú privilégium väčšieho množstva voľného času, trávenie času na záhradke alebo len prostý kontakt s prírodou prospieva zdraviu viacerými spôsobmi, čo seniorom pomáha cítiť sa lepšie, predchádzať stresu a úzkosti a žiť plnším životom.

Keď sa nad tým zamyslíte, je to v postate veľmi logické: záhrada ponúka všetky prvky, ktoré potešia vaše zmysly, môžete privoňať ku kvetom a vidieť ich živé farby, cítiť slnko, vietor či trávu, počúvať bzukot včiel a dokonca ochutnať to, čo ste vypestovali. Úplne najdôležitejšie je však asi to, že pri záhradníčení sa pohybujete a trávite čas na čerstvom vzduchu. Vidíte, koľko výhod záhradka prináša?

Okrem toho, trávenie času na záhradke, hlavne ak ste dôchodca, môže dodať vášmu životu nový zmysel a pomôcť bojovať proti depresii. Podľa výskumnej správy, ktorú napísali McCaffrey R, W a Hansom C, „Milióny ľudí každý rok zažívajú depresiu, vrátane osôb vyššieho veku, u ktorých môže byť mimoriadne invalidizujúca, pretože postihuje fyzické, mentálne a spoločenské činnosti. Chodenie vonku a zvýšený prísun slnečného svetla môžu pomôcť pri liečení depresie, ako aj zlepšiť náladu, sebavedomie, kooperáciu, spoločenskú interakciu a fyzické funkcie (…).”  Nečudo, že existujú terapeutické alebo liečivé záhrady. Pre tých, ktorí sa one starajú, majú veľmi veľkú cenu.

Spoločnosť Stannah vás pozýva na objavnú cestu svetom práce na záhradke. Bližšie sa pozrieme na to, akým spôsobom je možné záhradku využívať na liečenie a posvietime si na všetky výhody, ktoré môže vniesť do vášho života. Kto vie,

možno sa to stane vaším budúcim vlastnoručne realizovaným záhradným projektom!

Čo je terapeutická záhrada?

Nie sú všetky záhrady terapeutické? Pobyt v udržiavanej a krásnej záhrade môže skutočne odbúravať stres či zvýšiť pocit radosti, keď však hovoríme o „terapeutickej záhrade“ alebo „liečivej záhrade“, myslíme tým zelené priestory, ktoré boli navrhnuté tak, aby boli emocionálne prínosné a rozžiarili oblasti, kde by inak táto prirodzená krása chýbala (napríklad nemocnice, opatrovateľské centrá alebo zdravotnícke zariadenia). Tieto záhrady sú špeciálne navrhnuté tak, aby prinášali liečivé a zdravie upevňujúce účinky. Z terapeutickej záhrady sa môže tešiť každý, mladý či starší, chorý či zdravý. Ako môžeme urobiť naše záhrady viac terapeutickými?

„Vysadiť záhradu znamená veriť v zajtrajšok” Audrey Hepburn

Podľa emeritnej profesorky krajinnej architektúry na Kalifornskej univerzite v Berkele, Clare Cooper Marcusovej, „Trávenie času interakciou s prírodou v krásne navrhnutej záhrade nevylieči rakovinu ani nezahojí vážne popálenú nohu. Existujú však dostatočné dôkazy o tom, že to dokáže znižovať úrovne bolesti a stresu — a vďaka tomu posilniť váš imunitný systém spôsobmi, ktoré umožňujú nášmu vlastnému telu a inej liečbe napomáhať vyliečeniu” Seniori často trpia reumatickými stavmi, ktoré vedú k bolesti a nepohodliu, navyše úzkosť a strach z pádu môžu zvýšiť hladinu stresu. A položme si úprimnú otázku, nemôžeme mať z posilnenia imunitného systému výhody my všetci? Z tohto dôvodu môže chodenie na záhradku alebo pozorovanie záhradky zlepšiť celkový pocit pohody.  Pozrime sa na prvky, ktoré tvoria liečivú záhradu, aké typy existujú a čím sa môžete inšpirovať vo svojej vlastnej záhradke.

starší-pár-tráviaci-príjemné-chvíle-na-záhradke

Liečivé záhrady, pohľad zblízka.

Wikipedia definuje terapeutickú záhradu takto: „Terapeutická záhrada je vonkajší záhradný priestor, ktorý bol špeciálne navrhnutý tak, aby vyhovoval fyzickým, psychologickým, spoločenským a duchovným potrebám ľudí využívajúcich záhradu, ako aj ich opatrovateľom, rodinným príslušníkom a priateľom”. V skutočnosti existuje rozdiel medzi liečivou a terapeutickou záhradou. Liečivá záhrada v sebe zahŕňa všetky aspekty prírody; máte v nej zeleň, vodný prvok, kvety a čokoľvek iné, čo ľudí spája s týmito živlami. Terapeutická záhrada sa môže považovať za podkategóriu a je vytvorená tak, aby sa stala súčasťou (holistickej) liečby. Okremprvkov, ktoré sme uviedli vyššie, čo iné môžeme v týchto záhradách nájsť? Opreli sme sa o článok „Nature that Nurtures (Príroda, ktorá sa o nás stará)” z magazínu Scientific American, na základe ktorého vám ponúkame niektoré prvky tvoriace liečivú záhradu. Všetky sú výsledkom výskumu v tejto oblasti:

  • Musí tam byť dostatok slnečného svetla a miesto pre tieň.
  • Rastliny, ktoré priťahujú vtáky a motýle, upútavajú viaceré zmysly.
  • Okrasné dreviny.
  • Zelenina/ovocné stromy.
  • Posedenie, ako napríklad lavičky a ľahko premiestniteľné stoličky, uľahčí to dôverné rozhovory.
  • Vodný prvok, ale dávajte pozor, aby ste si vybrali niečo, čo vás upokojí, napríklad kvapkajúci vodovodný kohútik takýmto prvkom určite nie je.
  • Cestičky, ktoré umožnia aj menej mobilným používateľom využívať záhradu, napríklad ak majú chodítko.
  • Kohútik na pripojenie hadice (zdroj vody).
  • Jednoduchý vchod, aby bol do záhrady jednoduchší prístup, určite nezvoľte napríklad ťažké dvere.

Niektoré z vyššie uvedených prvkov je o niečo ťažšie adaptovať na menšiu záhradu, ale použime ich ako inšpiráciu. Začnite tým, že si položíte tieto dve otázky: čo v záhrade hľadáte? A čo by ste od nej chceli získať?

Záhradníčenie a duševné zdravie

Už vieme, že záhradníčenie a kontakt s prírodou majú na ľudské zdravie pozitívny vplyv. Fyzický, pretože ste von a pohybujete sa na čerstvom vzduchu, ale aký konkrétny prínos to má pre duševné zdravie? Verte či neverte, záhradníčenie sa používa ako terapia už od roku 1800! Ľudia vždy trpeli stresom, depresiou a nedostatkom sebadôvery. Pri starnutí tieto pocity zostávajú s nami. S trochou šťastia sa ich naučíme lepšie ovládať, ale všetci môžeme prijať pomocnú ruku, pokiaľ ide o našu pohodu. Pozrime sa, ako nám matka príroda pomáha prekonať tento vnútorný boj.

Stará mama a vnučka spolu záhradníčia

Záhradná terapia a spôsob, akým vám môže pomôcť.

Prínos práce na záhrade pre naše celkové zdravie je popísaný vo viacerých zdrojoch, napríklad na webovej lokalite Psychologytoday.com. Uviedli sme hlavné výhody, na ktoré sa môžete pozrieť a vziať si ich za svoje pri navrhovaní vlastnej terapeutickej záhrady:

  • Zmysel pre zodpovednosť, sebaúcta a radosť z dobre vykonanej práce.Rastliny skutočne reagujú na starostlivosť a vedomie, že všetky živé prvky vás potrebujú, vám dáva skutočný pocit zodpovednosti a potrebnosti na tomto svete. Záhrada závisí od vášho času a starostlivosti, ale všetko vám oplatí. Pohľad na to, čo ste zasiali, vypestovali alebo o čo ste sa starali až do zrelosti, zvýši vašu sebaúctu a tým aj váš pocit úspechu.
  • Spojenie so svetom okolo nás. Občas si všetci potrebujeme pripomenúť, že svet sa netočí okolo nás. Práca v záhrade vám umožní cítiť prepojenie so zemou, s prírodou, otvorí vám oči a pripomenie vám, že ste ich súčasťou. Budete sa cítiť viac sústredení, čo je mimoriadne dôležité, pokiaľ zápasíte s melancholickými náladami.
  • Šťastné hormóny. Práca na záhrade si bude vyžadovať určitú energiu. Keď ju vykonávate, vaše telo uvoľňuje serotonín a dopamín, teda hormóny, ktoré nás robia šťastnými. A po vykonaní fyzickej práce počas dňa budete samozrejme večer radi, že si môžete ľahnúť do postele a je to tiež najlepším liekom na zaspávanie.

Pohľad na kvety je upokojujúci. Nemajú žiadne emócie ani konflikty– Sigmund Freud

Sedmokrásky, pokojné posedenie na záhradnom kresle

  • Relaxácia. „Pohľad na kvety je upokojujúci. Nemajú žiadne emócie ani konflikty” povedal otec psychoanalýzy Sigmund Freud. Vo svojej záhrade ste vo svojom vlastnom svete. Nemusíte sa obávať ničoho ani nikoho. Žiadny tlak, žiadne dodržiavanie termínov, len vy a vaše rastliny. Počas dňa môžete zabudnúť na veci, ktoré vás znepokojujú, a vychutnať si pokoj.
  • Podpora kontaktu s ostatnými. Záhradníčenie je niečo, čo si užívajú mladí i starí. Stráviť popoludnie v záhrade s priateľmi a rodinou je jednou z najpríjemnejších aktivít, ktorú môžete vykonávať. Záhradníčenie alebo zber plodov vlastnej práce s vašimi deťmi a vnúčatami sú chvíle, ktoré sa neskôr stanú vzácnymi spomienkami.
  • Vypustiť paru. Každý, kto už pracoval na záhrade, vie, že niekedy nie je len o krásnych kvetoch a kolibríkoch. Niekedy treba napríklad orezať stromčeky. Našťastie na udržiavanie záhradky v peknom a elegantnom stave nie je potrebná mimoriadne tvrdá práca! Tieto okamihy využite na to, aby ste si trochu vydýchli, napríklad pri strihaní o orezávaní živého plota môžete sedieť v pohodlnom záhradnom kresle. A v prípade, že je potrebná práca, ktorá je pre vás príliš náročná, čo keby ste požiadali svoje mladé a silné vnúčatá?

To sú len niektoré z hlavných dôvodov, prečo má záhradníčenie taký pozitívny vplyv na našu pohodu. Jediným spôsobom, ako ich môžete pocítiť, je jednoducho sa do toho pustiť a zažiť ich účinky na vlastnej koži.

Ktoré aromatické rastliny by ste mali pestovať a prečo?

Ako sme spomenuli, vaša záhrada by mala obsahovať niektoré prvky, ako napríklad kvety a rastliny, ktoré priťahujú motýle a vtáčiky. Práve v tomto aspekte sa nekladú medze fantázii, premyslite si, aké vône a farby by sa vám páčili. Taktiež sa musíte zamyslieť nad tým, čo je vhodné pestovať vo vašom kúte Zeme. Hoci napríklad milujete krásne citrónovníky alebo paradajky, buďte realistickí. Na Slovensku môže byť pestovanie citrónovníka komplikované, ale napríklad jabloň môže byť úplne dokonalá. Poďme sa pozrieť na možnosti a potom sa rozhodnete, čo by ste si prali a čo je možné zrealizovať.

Aromatické rastliny a bylinky.

Vybrali sme pre vás niektoré, ktoré sú tu v spoločnosti Stannah najviac obľúbené. Samozrejme existuje viac možností, toto je len výber, ktorý vás má motivovať a inšpirovať. Pozreli sme sa na estetickú krásu rastliny, arómu a priaznivé účinky na zdravie, ktoré tieto rastlinky prinášajú. Tento prínos je možné využiť jednoduchou prípravou, ako je napríklad príprava čaju alebo pridanie do šalátu. Pokiaľ nie ste profesionálni bylinkári, nemali by ste sa púšťať do sadenia a pestovania byliniek s liečivými vlastnosťami, ak totiž presne neviete, čo robíte, môžu spôsobiť viac škody ako úžitku.

Pozbieraná levanduľa

  • Levanduľa má pri vdychovaní upokojujúce, utišujúce a sedatívne účinky. Dá sa z nej pripraviť čaj, mydlo alebo ju môžete uložiť do zásuviek, ktoré krásne prevonia
  • Mäta (prieporná) je jedna z najstarších bylín, ktorú človek používa, má mierne analgetické účinky, upokojuje žalúdok, znižuje plynatosť, zabraňuje nevoľnosti a ochladzuje pokožku.
  • Rumanček kamilkový, keď z neho vyrobíte čaj, má upokojujúci účinok, môžete ho tiež kloktať, na zmiernenie vredov v ústach alebo ním ochladiť postihnutú pokožku.
  • Medovka lekárska má príjemnú a sviežu vôňu, je to skutočná aromatická rastlina, ktorá sa ľahko rozrastie a prevonia vašu záhradu.
  • Jazmín v perzštine znamená „voňavý kvet“ a vo veľkej miere sa používa ako súčasť aromaterapie, môže pôsobiť ako antidepresívum, afrodiziakum a proti nespavosti. Používa sa tiež naobnovenie vlhkosti a pružnosti pokožky a znižuje výskyt vrások.
  • Nechtík je krásny zlatistý kvet, ktorý rozžiari vašu záhradu. Je to jedlý kvet, ktorý sa dá použiť aj na ošetrenie kožných problémov, pokiaľ z neho vyrobíte obklad, a pomáha zmierniť tráviace problémy.
  • Rozmarín je veľmi voňavá rastlina, ktorá sa bežne používa v kuchyni, a bude skvelým doplnkom vašej záhrady. Je výborným zdrojom železa, vápnika a vitamínu B6.
  • Šalvia má zelené listy, ktoré sa často používajú pri varení, môžu zlepšiť chuť do jedla a zabrániť nadúvaniu. Výskumy tiež ukazujú, že je neuroprotektívna a používa sa dokonca aj na liečbu Alzheimerovej choroby, demencie a depresie. Pri inhalovaní jej výluhu môže pomôcť pri respiračných problémoch a zmierňuje príznaky menopauzy.
  • Echinacea má krásny ružovkastý kvet a je veľmi populárna počas chrípkovej sezóny, pretože posilňuje imunitný systém a umožňuje telu bojovať proti bakteriálnym a vírusovým infekciám.

Navrhnite svoju záhradku tak, aby ste aromatické rastliny strategicky umiestnili tam, kde sa zvýrazní ich vôňa a krása. Pokiaľ ide o pestovanie zeleniny a ovocných stromov, urobte malý prieskum a pozrite sa, čo bude rásť a kedy je potrebné to zasiať alebo zasadiť. Zelenina sa musí vysádzať a zbierať v presne určených obdobiach roka. Môžete tiež skúsiť používať záhradnícky kalendár, kde nájdete informácie, kedy je potrebné vysievať, sadiť, zberať atď. Ak viete, že to, čo vás naozaj poteší, je zeleninová záhradka, neváhajte a pusťte sa do toho!

Záhradnícke náradie, ktoré by ste mali používať

Ak chcete, aby pre vás bol zážitok zo záhradníčenia čo najprínosnejší a najpríjemnejší, musíte použiť vhodný odev a náradie. Našťastie existuje veľa záhradného náradia špeciálne navrhnutého pre seniorov, ktoré vám v tom pomôže.

Slamený klobúk, záhradné rukavice a nožnice na mozaikovom stole

Záhradnícke pomôcky pre starších ľudí.

Odev: musíte sa cítiť pohodlne a byť schopní ľahko sa pohybovať. Nezabudnite, že potrebujete určitú ochranu pred poveternostnými podmienkami. Nezaobídete sa napríklad bez pevného a odolného slameného klobúka, ktorý vám bude chrániť hlavu a tvár pred slnkom. Šiltovka so širokým šiltom a ochranou krku je tiež dobrou voľbou.  Taktiež veľmi oceníte záhradné rukavice, ktoré chránia vaše ruky pred nečistotami, slnkom a popichaním sa na tŕňoch alebo pred inými „nepríjemnými“ burinami, ako je napríklad jedovatý brečtan. Zásteru môžete použiť na ochranu svojho oblečenia a poskytne vám tiež miesto na uloženie menšieho náradia, ako sú napríklad nožnice, a je tiež praktická na utieranie rúk!

 

Medzi náradie, ktoré vám pomôže pracovať na záhrade a okolo nej, patrí záhradná kľakačka. Tento nástroj je mimoriadne praktický, pretože je kombináciou podložky pod kolená a robustnej pomôcky na státie. Vyberte si podložku z mäkkej peny, pretože ju budete často používať, v prípade potreby môže tiež fungovať ako stolička. Štruktúra okolo nej vám poskytne oporu, keď sa potrebujete znova postaviť. Môže sa vám hodiť aj veľmi praktický záhradný nástroj na zber odpadu! Pomôže vám zdvihnúť odpadky, ktoré sa zatúlali do vašej záhrady, alebo jednoducho niečo, čo vám spadlo. Tento zberač je skutočne užitočný, pretože znamená, že sa nemusíte príliš ohýbať. Medzi ďalšie užitočné záhradné náradie patria:

  • Plečka
  • Presádzačka
  • Záhradné vidly
  • Motyčka
  • Lopatka
  • Rýľ
  • Záhradné nožnice

Všetky sú k dispozícii v jednoducho používateľných verziách s dlhšími rúčkami, protišmykovými úchopmi s podperou ramien a sú veľmi ľahké, špeciálne navrhnuté pre záhradníkov-seniorov. Ak potrebujete podrobnejšie informácie o rôznom náradí, obráťte sa na záhradné centrum v okolí vášho bydliska. A teraz máte aj pár tipov, aký darček si priať na svoje budúce narodeniny alebo na Vianoce!

Okrem špeciálneho náradia s dlhšími rukoväťami môžete pri tvorení záhradky použiť aj niekoľko ďalších trikov. Napríklad vďaka vyvýšeným kvetinovým záhonom sa môžete starať o svoje aromatické rastliny, bylinky, zeleninu a ovocie bez toho, aby ste sa museli ohýbať a týmto spôsobom si budete šetriť kolená a chrbát.

Záhradníčenie a znížená pohyblivosť: kde je vôľa, tam je cesta

V spoločnosti Stannah samozrejme chápeme, že ak vám prístup na dvor, do záhradky alebo kdekoľvek vonku komplikujú schody, pustenie sa do tejto novej formy terapie môže byť mimoriadne náročné. Avšak známe príslovie hovorí, že, „kde je vôľa, tam je cesta”. Prezrite sa na náš vonkajší stoličkový výťah, ktorý môže byť vašou najužitočnejšou pomôckou. Umožní vám bez námahy sa zviezť dolu do záhradky alebo na terasu a možno ešte dôležitejšie je, že vás po produktívnom záhradníčení vyvezie naspäť hore po schodoch. Nezabudnite na občerstvenie alebo iné predmety, ktoré môžete mať so sebou. Stoličkový výťah bol navrhnutý tak, aby robil presne to, čo jeho názov napovedá: dostane vás von! Bude teda fungovať po celý rok, dokonca aj pri teplotách pod nulou alebo počas silnej búrky. Nemajte obavy, pokiaľ sa dostanete do svojej milovanej záhradky, všetko bude v poriadku!

Vonkajšie stoličkové výťahy

Nezabudnite, „Záhrady a kvety majú spôsob, ako spojiť ľudí a vytiahnuť ich z domu von.” Ako napísala spisovateľka Clare Ansberry vo svojej knihe „Žena z Troy Hill (…)” vydaj sa do magického sveta, ktorý nám poskytuje matka príroda, bav sa a využi každý deň naplno!