Bývanie pre seniorov: Aké alternatívy existujú a ako si vybrať?

Napísal(a) Stannah

byvanie-seniori

Pre niektorých ľudí je najlepším riešením ostať v dome, v ktorom bývajú už niekoľko rokov. Pre iných môže byť ideálnym riešením domov dôchodcov či zdieľané ubytovanie.

Jedinou istotou je, že z vášho bývania musíte mať skutočný pocit „domova“. Preto je veľmi dôležité informovať sa o súčasných dostupných možnostiach bývania.

V tomto článku sa pozrieme na rôzne možnosti bývania pre seniorov a tiež na to, ako si každý musí nájsť svoj životný štýl a potreby.

Či už ste senior a hľadáte dokonalé miesto pre ďalšiu kapitolu vášho života alebo rodinný príslušník, ktorý pomáha pri takomto rozhodovaní, radi vám poradíme. Poďme na to!

1. Úpravy domova

Pri skúmaní možností bývania pre seniorov je jedným z kľúčových aspektov, ktoré treba zvážiť, prispôsobenie ich domu.

Úpravy domova bývajú často praktickou a pohodlnou voľbou pre tých, ktorí chcú ostať v známom prostredí.

Napríklad, keď vám bezpečný pohyb po schodoch robí problém, môžete namontovať určité zariadenia na podporu mobility a naďalej zaistiť ich bezpečné zdolávanie.

Stoličkové výťahy sú riešením mobility, ktoré stojí za zváženie, pretože vám umožnia voľne sa dostať na všetky poschodia vášho domova. Vďaka ich prispôsobivosti každému schodisku a rýchlej montáži nebudete musieť svoj domov rozsiahlo prestavať.

stolickove-vytahy-seniori

Pre väčšie pohodlie a bezpečnosť môžete tiež zvážiť:

  • Inštaláciu jasnejšieho osvetlenia.
  • Výmenu šmykľavých kobercov za nešmykľavé.
  • Odstránenie nábytku, ktorý blokuje úzke priechody.
  • Odstránenie architektonických bariér pri vstupoch od ulice pomocou riešení mobility.

2. Nezávislé komunity alebo asistované bývanie

Život v nezávislých komunitách je zvyčajne vyhradený pre ľudí vo veku 55 rokov a viac. Opatrovateľské zariadenia sú prispôsobené vašim potrebám v oblasti mobility a ich cieľom je znížiť prekážky v prístupe a uľahčiť náročnejšie úkony ako napríklad starostlivosť o záhradu.

3. Dedinský model

Jedným z riešení bývania pre seniorov je takzvaný „dedinský model“. Okrem pobytu vo svojich vlastných domovoch majú obyvatelia týchto miest prístup k špecifickým programom a službám, ako sú doprava, nákup potravín alebo podpora pri domácich prácach.

Do týchto dedín navyše patria členovia rôznych vekových skupín a tieto dediny podporujú širokú škálu aktivít, do ktorých sa zapája celá komunita, čo povzbudzuje ľudí k vzájomnému spoznávaniu sa a pokojnému spoločnému životu.

4. Služby domácej starostlivosti

Ak je pre vás náročné vykonávať niektoré domáce práce, môžete sa obrátiť na služby pomoci v domácnosti. Tieto služby zahŕňajú rôzne druhy pomoci od prípravy jedál, upratovania domu, pomoci s každodennou hygienou až po pranie.

5. Domovy dôchodcov

Domovy dôchodcov poskytujú ubytovanie a starostlivosť pre starších ľudí, ktorí z rôznych dôvodov už nemôžu žiť samostatne vo svojich domovoch.

Tieto zariadenia poskytujú rôzne 24-hodinové služby vrátane ubytovania, stravovania, zdravotnej pomoci, opatrovateľskej starostlivosti a rekreačných aktivít s cieľom vytvoriť pre obyvateľov bezpečné a pohodlné prostredie.

6. Spoločné bývanie

spolocne-byvanie-seniori

Myšlienka spoločného bývania sa zrodila v Dánsku v 70. rokoch minulého storočia a v týchto komunitách už žije približne 8 % populácie. Obyvatelia týchto komunít nie sú len susedia, ale taktiež majú spoločné priestory, ako napríklad kuchyne alebo obývačky.

Za užívanie týchto služieb všetci obyvatelia platia poplatok, ktorý spravuje združenie obyvateľov. Je to spôsob, ako žiť nezávisle a zároveň využívať pomoc a spoločnosť.

Faktory, ktoré treba zvážiť pri výbere najlepšej možnosti bývania pre seniorov

Výber najlepšej možnosti bývania pre seniorov nemusí byť náročnou úlohou. Keď budete plánovať čo najviac dopredu, môžete si vytvoriť akčný plán, ktorý vám dodá pocit bezpečia. Na to odporúčame zvážiť niektoré faktory, ktoré spomíname nižšie.

Miesto a vzdialenosť od základných služieb

Krátka vzdialenosť od tovarov a služieb je nevyhnutná v každom štádiu života. Bývať blízko supermarketu alebo lekárne môže byť veľkou pomocou.

Ak bývate v odľahlejšom prostredí, zvážte, ako rýchlo sa môžete presúvať, a majte k dispozícii kontaktné údaje niekoho, kto vám pomôže v prípade núdze.

Štátne dotácie a podpora bývania pre seniorov

Štátne iniciatívy zohrávajú kľúčovú úlohu pri zabezpečení dostupnosti bezpečného a primeraného bývania pre všetkých občanov.

Tieto programy bežne zahŕňajú dotácie na zlepšenie dostupnosti domov, ako sú napríklad montáž rámp, zábradlí, plošinových alebo stoličkových výťahov; a taktiež dostupné programy bývania určené špecificky pre starších seniorov.

Vo väčšine prípadov musíte spĺňať viacero požiadaviek, aby ste získali tieto dotácie, ako napríklad preukázaný stupeň zdravotného postihnutia.

Taktiež existujú programy, ktoré uľahčujú prístup k verejnému bývaniu alebo špeciálnym nájomným podmienkam.

Budúcnosť začína doma

Každý druh bývania má svoje výhody aj nevýhody, ale najdôležitejším faktorom je nájsť model bývania, ktorý najviac zodpovedá vášmu životnému štýlu a osobným cieľom.

Spoločnosť Stannah poskytuje širokú škálu riešení mobility navrhnutých tak, aby vám pomohli naďalej nezávisle bývať vo vašom vlastnom dome.

Kontaktujte nás a jeden z našich odborníkov na mobilitu vám s radosťou pomôže nájsť riešenie, ktoré vám bude vyhovovať najviac. Bezpečné a pohodlné bývanie v dome, ktorý milujete, nikdy nebolo jednoduchšie.