Boj s Alzheimerovou chorobou, demenciou a starnutím pomocou technológie

Je dôležité podnecovať vašich seniorov s Alzheimerom a demenciou k tomu, aby si osvojili nové technológie.

Napísal(a) Stannah

Boj s Alzheimerovou chorobou, demenciou a starnutím pomocou technológie

Boj s Alzheimerovou chorobou, demenciou a starnutím pomocou technológie

Technológie napredujú rýchlejšie, ako by si mnohí z nás kedy predstavili. Autá, ktoré jazdia bez vodiča a okuliare pre virtuálnu realitu sa z vedecko-fantastických románov preniesli do reality rovno pred našimi očami. Tieto rýchle zmeny môžu byť pre niektorých seniorov postrachom, keďže nové technológie sa niekedy môžu zdať príliš zložité a komplikované na pochopenie.

Tento strach bohužiaľ mnohým seniorom bráni, aby zakúsili prínosy technickej revolúcie. Je dôležité, aby ste ako domáci ošetrovateľ povzbudzovali vašich milovaných vo vyššom veku, aby si osvojili tieto nové technológie, najmä seniorov s Alzheimerovou chorobou a demenciou.

Nedávne štúdie ukázali, že tabletové počítače môžu byť praktickým nástrojom na rozvíjanie pamäťovej stimulácie a zlepšovanie kognitívnych funkcií pacientov s problémami s pamäťou.

Spoločnosť A Place for Mom (v slovenčine Miesto pre mamu) zostavila zoznam 9 dôvodov, prečo sa tablety a iPady stávajú užitočnými zariadeniami, ktoré obohacujú život seniorov.

  • Sú ľahké a v mnohom sa podobajú knihám, vďaka čomu je možné vziať si ich kdekoľvek.
  • Seniori, ktorí sa nedokážu dobre vyjadriť majú k dispozícii nové spôsoby komunikácie, ktoré podnecujú k vzrušujúcej interakcii.
  • Každé zariadenie môže v sebe obsahovať obrovskú knižnicu hudby a fotografií, ktoré môžu v konečnom dôsledku slúžiť ako pozitívne pamäťové aktivátory.
  • iPady a tablety premosťujú priepasť medzi staršími a mladšími generáciami. S dostupnými programami ako je Skype majú seniori emocionálny a fyzický úžitok z častého kontaktu s deťmi a vnúčatami.
  • Stiahnuté fotografie a emaily od členov rodiny sa rýchlo stanú cenným majetkom.
  • Zdanlivo nekonečný zoznam aplikácií, medzi ktorými sú hry, puzzle a sociálne siete, podporuje socializáciu s členmi rodiny alebo inými obyvateľmi zariadenia sociálnej starostlivosti.
  • Niektoré aplikácie dokonca používajú na podporu pohyblivosti animované postavy, ktoré vykonávajú každodenné činnosti. Aj keď niektorí seniori nemusia byť schopní fyzicky zvládnuť každú činnosť, často zistíte, že dokážu napodobniť dané správanie.
  • Sledovaním denných zvyklostí a pohybov vašich drahých vo vyššom veku môžu iPady a tablety zabezpečiť pripomienky (napr. užitie liekov) alebo automatické procesy (napr. vypnutie termostatu počas spánku).
  • Seniori sú povzbudzovaní, aby ukázali svoju kreativitu vytváraním jednoduchej grafiky a obrázkov.

Technológia ponúka viac ako len kognitívnu stimuláciu. Povzbudzuje seniorov, aby boli mentálne a fyzicky aktívni, pričom poskytuje možnosť zostať v spojení so svetom mimo ich domova alebo zariadenia sociálnej starostlivosti.

Prínosy nových technológií nie sú obmedzené len na pacientov s Alzheimerovou chorobou a demenciou a mali by si ich osvojiť všetci seniori. Senior Net, organizácia zameraná na zlepšovanie života seniorov prostredníctvom technologického vzdelávania zostavila pre seniorov dokonca zoznam 10 technológií, ktoré musíte mať. Zatiaľ čo tablety a iPady sú na čele tohto rebríčka, medzi ďalšie dôležité veci patrí softvér na sledovanie zdravotného stavu a bezdrôtové monitorovanie domácnosti, z ktorých všetky môžu v konečnom dôsledku zlepšiť životy vašich drahých vo vyššom veku.

Huffington Post vydal tiež zoznam dostupných zdrojov pre ľudí, ktorí potrebujú pomoc pri vzdelávaní seniorov ohľadom nových technológií. Mnoho komunít ponúka miestne kurzy a hodiny, a organizácie ako vyššie spomenutá Senior Net a OASIS Connections boli založené preto, aby pomáhali seniorom preniesť sa do technologickej doby.

Stáva sa stále dôležitejším udržiavať vašich drahých vo vyššom veku zapojených do neustále sa rozvíjajúceho sveta technológií. S trpezlivosťou a vytrvalosťou rodinných ošetrovateľov môžu aj ostýchaví seniori zakúsiť úžasné prínosy technologickej revolúcie.

Zatiaľčo Zatiaľ čo veľká časť tejto diskusie sa zameriava na zlepšovanie kognitívnych funkcií vašich drahých vo vyššom veku, je dôležité nezabúdať aj na zlepšenie fyzickej obratnosti, ktoré môžu poskytnúť nové technológie. Napríklad Alzheimerova choroba a demencia môžu ovplyvniť aj pohyblivosť seniorov. Pre týchto pacientov, ale aj pre každého seniora, ktorý trpí zníženou pohyblivosťou vie spoločnosť Stannah ponúknuť niektorý zo svojich technologicky najpokročilejších a na trhu vysoko oceňovaných stoličkových výťahov. So stoličkovým výťahom Stannah si môžete byť istí, že vaši drahí vo vyššom veku sa dokážu bezpečne a samostatne pohybovať vo svojich domácnostiach.

Pre viac informácií kliknite prosím hore na záložku “Naše stoličkové výťahy”.