Tajný denník Hendrika Groena, 83 a štvrťročného starčeka, ktorý si získal naše srdcia!

Najväčšie rozpravy o 83 ¼-ročnom starčekovi zachvátili celý knižný svet! Spoločnosť Stannah vás berie na návštevu k Hendrikovi Groenovi.

Napísal(a) Stannah

Stannah číta Hendrika Groena

Tajný denník Hendrika Groena starého 83 ¼ roka. Tento výnimočný denník si nezískal len svoju domovinu Holandsko! Práva na preklad tejto oceňovanej knihy sa predali do viac ako 35 krajín! Kniha je na zozname medzinárodných trhákov a odvtedy bola prepísaná do divadelnej hry, ako aj do scenára k seriálu pre holandskú televíziu.

Ako hovorí sám Hendrik vo svojom denníku: „Staroba je v móde“. A našiel si tak cestu k srdciam tisícov ľudí po celom svete. Spoločnosť Stannah taktiež podľahla čaru Hendrikovho štýlu a zábavným, hoci niekedy nesmierne smutným pasážam o jeho živote v domove dôchodcov v severnom Amsterdame.

V spoločnosti Stannah sme si prečítali knihu od samého začiatku po koniec a radi by sme vám povedali, čo si o nej myslíme.

„Tunajší život pozostáva buď z nikdy, alebo vždy“ Tajný denník Hendrika Groena starého 83 ¼

Hendrik Groen je očarujúci starý muž vo veku 83 ¼ roka, ktorý trávi svoje posledné roky v domove dôchodcov na severe Amsterdamu. Náš neočakávaný hrdina nám hneď oznámi, že sám nemá rád starých ľudí. Aby bol jeho život zaujímavejší, rozhodne sa na začiatku roka 2013 písať si denník o neskutočných nebezpečenstvách spojených so starobou, ktoré majú jeho priatelia nahlas prečítať na jeho pohrebe. Hendrikov denník je napísaný v takom štýle, že máte pocit, akoby ste čítali list od blízkeho starého priateľa. Okamžite vás dostane jeho nežnosť, ale taktiež jeho amsterdamský zmysel pre humor, trochu čierny a trochu provokačný. Jeho priateľskosť a inteligencia už len spečatia váš prvý dojem.

Jeho denník je taktiež zbierkou zábavných, srdečných a múdrych slov, ktoré sú podávané s veľkou dávkou posmechu nad samým sebou.

Dalo by sa povedať, že je to vymyslená autobiografická kniha napísaná samotným autorom denníka, naším milým Henrym Greenom. Kniha nás vnesie do Hendrikovho života, kde strávime jeden rok v amsterdamskom domove dôchodcov. Každý deň píše o tom, čo sa tam deje, a najmä o tom, čo sa tam nedeje.V spoločnosti Stannah si užívame Hendrika Groena

Denník rozpráva príbeh, ako Hendrik hľadá niečo, pre čo má ešte stále zmysel žiť. Spolu so svojím najlepším priateľom Evertom, najnovším obyvateľom domova dôchodcov Eefje, a troma ďalšími priateľmi/spoluobyvateľmi, zakladajú spolok Starí, ale nie mŕtvi. Hlavnou myšlienkou spolku je, že každý člen príležitostne naplánuje vychádzku, aby sa členovia mohli zabaviť a mali niečo zaujímavé na práci. A nevysedávali len a nečakali „pri muškátoch“, ako to od nich viac či menej očakávajú pracovníci domova.

Hendrikove správy o vychádzkach je naozaj zábavné čítanie a núti to čitateľa (a možno najmä mladšieho čitateľa) premýšľať popri tom, ako sa zabáva. S trochou dobrej vôle, trochou pomoci a pár dobrými priateľmi sa stále v živote nájde niečo, čo si môžete užívať. Dokonca aj keď už máte 80 rokov.

Horská dráha plná emócií pre mladých aj starých

Kniha pokrýva toľko rôznych tém, od najjednoduchších aspektov života po niekedy veľmi smutné a neodvrátiteľné faktory, ktoré so sebou prináša staroba, ako napríklad demencia, až po to, aké zmeny v tele a mysli človeka prebiehajú, keď starne. Ale nie je to vždy len tápanie a trápenie! Práve naopak, Hendrik a zvyšok spolku neznášajú večne sťažujúcich sa pochmúrnych ľudí! Ako Hendrik popisuje vo svojej knihe, najlepší priateľ Evert by rád videl slová „Sťažovanie sa nie je povolené“ na fasáde domova.

„Je tu 80-ročný muž, ktorý vyliezol na Mount Everest, a ja mám problémy s obrubníkmi“

Nikoho neprekvapuje, že je kniha taká úspešná a stále sa umiestňuje vysoko v zoznamoch medzinárodných trhákov. Hendrik vezme čitateľa do sveta, s ktorým sme v určitom bode nášho života boli v kontakte, či už prostredníctvom starých rodičov, rodičov, tiet, strýkov alebo susedov. Staroba nás vždy obklopuje, je nevyhnutným aspektom života človeka (alebo by určite mala byť). Počas čítania sa z niektorých pasáži dozviete o problémoch, s ktorými sa starí obyvatelia domovov stretávajú, ale niekto, kto má menej ako 65, sa nad tým nikdy naozaj nezamýšľa. Náš Hendrik sa snaží, čo najlepšie ako vie, stále vidieť pohár plný, čo niekedy vedie k neskutočne zábavným čitateľským momentom. Je to príjemné a skláňame sa pred nekonečnosťou ľudského života.

Hendrik píše úplne o všetkom, o tom, čo sa v domove deje počas bežného dňa, o význame jeho spolku, vychádzkach a manažmente domova, ktorý niekedy naozaj ponecháva mnohé skôr na želaniach. Avšak píše aj o intímnych a smutných chvíľach svojho života a s čím musí denne bojovať.

Aktuálne záležitosti, ktoré hýbali rokom 2013, sa v knihe tiež mihnú, napríklad korunovanie holandského kráľa a voľba nového pápeža. Mnoho pozornosti sa venuje zmenšeniu výdavkov na zdravotníctvo a celkovo spôsobu, ako sa taký bohatý štát ako Holandsko správa k svojim najstarším subjektom. Hendrik sa naozaj nebojí povedať svoje názory, našťastie, ak sa má o ne podeliť v denníku! Popis vzťahov medzi rodičmi a deťmi, ktoré sa menia a občas ich už človek ani nespoznáva, vám naozaj otvorí oči. Na druhej strane Hendrik je zásadne proti poučovaniu iných ľudí. Ani na chvíľu sme tento pocit pri čítaní jeho knihy nemali.

„Nie je veľmi povzbudzujúce vedieť, že v len v Európe je 120 arén plných ľudí, ktorí trpia demenciou.“

Efekt Hendrik Groen vo svete

Všetky knihy v rôznych jazykoch

dagboekhendrikgroen @facebook

Ako sme už spomínali, práva na preklad knihy sa predali do viac ako 35 krajín. Na obrázku vyššie vidíte výber verzií, ktoré už boli preložené. Aký úžasný výsledok! Na to, že väčšina ľudí v súčasnej spoločnosti sa až tak nezaujíma o každodenné problémy, s ktorými sa seniori stretávajú, je to naozaj pôsobivé!

Kto je Hendrik Groen?

Záhada zahaľujúca identitu autora trápila mnohých fanúšikov Hendrika Groena počas takmer 2 rokov a okrem toho ani sám vydavateľ Muelenhoff sa k danej veci nijako nevyjadril. Samotná kniha nijako nespomína autora, len sa v nej píše, že je to denník Hendrika Groena. Preto bola po dlhú dobu záhadou otázka, kto je duchovná matka alebo otec nášho hrdinu starčeka. V 2016 veľké holandské noviny ako The Volkskrant a The Parool oznámili, že záhada bola vyriešená a autorova skutočná identita je nakoniec vonku. Keďže skutočný spisovateľ, bolo potvrdené, že je to on, netúži po svetlách reflektorov, ostáva radšej v úzadí. Možno preto Hendrik poznamenal vo svojom denníku:

„Asi najlepší spôsob ako byť slávny je, keď len vaši priatelia a rodina vedia, že ste to vy.“

Hendrik na scéne

Holandská divadelná produkčná spoločnosť Bos Theaterproducties prerobila najpredávanejší fenomén do hry, ktorá sa teraz hráva v divadle.  Režisér Gijs de Lange hovorí, že sa rozhodli pre mladých hercov, ktorí hrajú Hendrika a jeho spolok, pretože: „Vnútri mysle každého starého človeka sa stále ukrýva mladý človek.“ Zábavné na tejto divadelnej hre je aj to, že požiadali seniorov z miestnych domovov dôchodcov, aby hrali komparz v každom predstavení!

Hendrik v televízii

Od 23. októbra Hendrik ožije aj na televíznych obrazovkách, zatiaľ síce len v Holandsku, ale jeden nikdy nevie! Holandská televízia Omroep MAX vyrobila sľubne vyzerajúci televízny seriál podľa námetu Hendrikovho denníka s hlavným obsadením známych a uznávaných holandských hercov. Pestré postavy ako vždy zachmúrený pán Bakker, priateľský Graeme a Evertov prastarý pes Mo si taktiež užijú chvíle slávy.

Hendrikove múdrosti

Jednou z najdôležitejších tém, ktorými sa kniha zaoberá, je význam, aký Hendrik a jeho priatelia v domove prikladajú možnosti žiť čo najnezávislejšie a mať dôstojný život. Hendrik má problém prispôsobiť sa neodôvodneným pravidlám, ktoré predpisuje domov dôchodcov a často ho porovnáva so školou, kde obyvateľom klepú po prstoch, presne ako deťom, keď sa nesprávajú tak, ako majú. Hendrik pristupuje k týmto náročným témam s vážnosťou, ale samozrejme, že to odľahčuje a vždy doplní o zdravú dávku holandského humoru!

„Výrobca predpokladá, že starí ľudia sú hlupáci, a že lepšie porozumejú obrázkom slimáka a zajaca ako napríklad nástroj 1 alebo 2. V tom by ale výrobca mohol mať aj pravdu.“

Kniha Tajný denník Hendrika Groena starého 83 ¼ roka, určite prešla skúškou v spoločnosti Stannah. Dokonca si získala osobitné miesto v našom srdci. Nevieme sa dočkať druhej knihy Hendrika: Nový tajný denník Hendrika Groena (kým žijem), ktorý je už tiež v predaji. A každému, kto ešte nečítal túto knihu, odporúčame tak urobiť ešte dnes.

Ak sme sa niečo od Hendrika naučili, tak že s trochou dobrej nálady, množstvom humoru a pár nie večne sa sťažujúcimi ľuďmi okolo vás, sa v živote nikdy nebudete nudiť.