Vyskúšanie si obleku pre simuláciu artrózy: Prejsť míľu v topánkach niekoho iného

S oblekom pre simuláciu artrózy som sa presunula z jednej generácie do druhej. Skutočne neexistuje lepší spôsob empatie ako prejsť míľu v topánkach niekoho iného.

Napísal(a) Stannah

A new Stannah employee wearing the Arthritis suit

Možnosť navštíviť sídlo spoločnosti ako nový člen Medzinárodného tímu spoločnosti Stannah bola úžasná príležitosť získať z prvej ruky skúsenosť s produktami spoločnosti a zoznámiť sa s firemnými hodnotami.

Aké je to žiť s artrózou?

Nezávisle od oddelenia, schopnosť vcítiť sa do našich zákazníkov je základom pre presnejšie pochopenie ich potrieb. Preto je tu naliehavá otázka, ktorú si musí položiť každý zamestnanec spoločnosti Stannah: aké je to žiť s artrózou a obmedzením pohyblivosti?

Nový zamestnanec spoločnosti Stannah oblečený v obleku pre simuláciu artritídy.

Tento druh empatie je kľúčovým faktorom pri návrhu tých najlepších produktov pre našich zákazníkov. Kvôli tejto filozofii bolo Vyskúšanie si obleku pre simuláciu artrózy dôležitou súčasťou návštevy nášho Medzinárodného tímu v sídle spoločnosti.

Navyše, spoločnosť Stannah je vedená zákaznícky orientovanou kultúrou: naším cieľom je ponúkať produkty, ktoré vyhovujú potrebám našich zákazníkov. A aj keď sú technické aspekty dôležité, venujeme tiež podstatnú časť času štúdiu literatúry týkajúcej sa starnutia, aby sme mohli lepšie chápať a komunikovať s našimi zákazníkmi.

Jedným z našich hlavných cieľov je účinne komunikovať s ľuďmi z rôznych krajín a kultúr, čo je skutočnou výzvou! Pokúšame sa prízvukovať, že prevencia je na prvom mieste a poskytovať zákazníkom užitočné a poučné informácie.

Takže, prečo je také dôležité zdôrazňovať ťažkosti spojené s artrózovými problémami? Podľa CDC (americké Centrum pre kontrolu chorôb a prevenciu), približne 22 % celkovej dospelej populácie v USA bola diagnostikovaná nejaká forma artritídy. Tento stav môže viesť k extrémnej bolesti, stresu, úzkosti a dokonca k depresii.

Vedeli ste, že viac ako 50 % ľudí vo vyššom veku má problémy s artrózou?

Tento problém je ešte rozšírenejší medzi seniormi. Prieskumy naznačujú, že viac ako 50 % ľudí vo vyššom veku sa v určitom okamihu života stretne s artrózou. Preto to nie je problém, ktorý môžeme ignorovať. Premýšľať o artróze znamená brať do úvahy budúcnosť našich rodičov, našich milovaných, dokonca nás samých. Navyše, zdôrazňuje to dôležitosť preventívnych opatrení pre spomalenie rozvoja tohto zdanlivo neodvratného problému.

50 % ľudí vo vyššom veku sa v určitom okamihu života stretne s artrózou

Neexistuje lepší spôsob empatie s ľuďmi, ktorí žijú s artrózou, ako pocítiť to na vlastnej koži. To je dôvod, prečo spoločnosť Stannah posunula veci ešte o krok ďalej a vytvorila možnosť priameho fyzického zážitku, kde sa simulujú artritické problémy. Vlastne sme nasledovali príklad spoločnosti Ford, úplne prvej firmy, ktorá zostrojila oblek pre simuláciu artrózy. Spoločnosť NAPP Pharmaceuticals mala tiež podobný návrh, pričom svoj oblek nazvala “pomôcka na vytvorenie empatie”. Zatiaľ čo cieľom spoločnosti Ford bolo pochopiť, ako by bolo možné vyrábať autá tak, aby boli pohodlnejšie pre seniorov a spoločnosť NAPP bola zameraná na empatiu, firma Stannah používa svoj oblek pre simuláciu artrózy súčasne na zlepšenie vlastných návrhov aj na lepšie pochopenie našich zákazníkov.

Vyskúšanie si obleku pre simuláciu artrózy

Oblek pre simuláciu artrózy (angl. Arthritis Suit) je jedným z troch existujúcich oblekov v Spojenom kráľovstve a bol vytvorený Školou dizajnu na Univerzite v Loughborough. Spoločnosť Stannah ho využíva na to, aby svojim zamestnancom pomohla lepšie pochopiť ťažkosti, ktorým čelia naši zákazníci s artrózou a obmedzenou pohyblivosťou. Bol vyvinutý po rozsiahlom výskume, štúdiu literatúry, konzultáciách so zdravotníckymi odborníkmi a rozhovoroch s pacientmi. Oblek sa zameriava na simuláciu niektorých aspektov starnutia pre ľudí, ktorí nemajú možnosť zažiť ich sami.

Pribúdanie veku prináša zníženie pohyblivosti kĺbov a hmatovej citlivosti, ako aj vizuálne zmeny. Ale ako by som to mohol nejako pochopiť vo veku 33 rokov? Väčšina ľudí súhlasí s tým, že neexistuje lepší spôsob rozvoja empatie ako prejsť míľu v topánkach niekoho iného. To je dôvod, prečo mi náš Manažér pre prieskum trhu ponúkol neprekonateľnú možnosť vyskúšať si starnutie.

V priebehu niekoľkých sekúnd som sa presunula z jednej

V priebehu niekoľkých sekúnd som sa presunula z jednej generácie do druhej. Akonáhle boli všetky súčasti obleku na svojom mieste, začala som cítiť rozdiel v kritických oblastiach, ktoré sú typicky postihnuté artrózou.

Okamžite po oblečení si obleku som pocítila stuhnutosť kĺbov a nepohodlie. Pri prechádzke po sídle spoločnosti som začala uvažovať, ako by takýto stav ovplyvnil môj každodenný život.

Oblek bol navrhnutý na simuláciu rôznych fáz a stupňov závažnosti artritídy, najmä tých, ktoré sa pociťujú v kĺboch. Červené “vrecká” sú len symboly, ktoré znázorňujú, kde nositelia obleku môžu najviac pociťovať stuhnutosť, opuchy a nepohodlie.

V krátkosti, toto sú súčasti obleku:

Súčasti obleku pre simuláciu artritídy

  • Kamienky pre simuláciu nepohodlia a praskania (krepitus) vo vrchnej časti chrbtice
  • Remene simulujú zníženú pohyblivosť
  • Výstuhy a popruhy simulujú tuhosť
  • Neoprénový podklad a pásy pre simuláciu nestabilnosti
  • Hroty iba pre vizuálne znázornenie (krk, chrbtica, bedro a koleno)
  • Nepohodlie v dôsledku vybočeného palca, vytvára ťažkosti pri stoji a chôdzi po nerovnom povrchu
  • Rukavice – stuhnutosť v ruke a prstoch

Vplyv artrózy na každodenný život

Uvažovali ste niekedy, aké to je bojovať s artrózou?

To je dôležitá otázka, ktorú si musí položiť každý zamestnanec spoločnosti Stannah. Nezávisle od oddelenia alebo pracovnej oblasti, schopnosť vcítiť sa do našich zákazníkov je základom pre pochopenie ich skutočných potrieb. Pomocou štúdia toho, čím naši zákazníci denne prechádzajú môžeme vylepšovať naše produkty, aby bolo skutočne jednoduché používať ich.

Keď bolo na mne, aby som si obliekla oblek, pokúšala som sa z toho vyťažiť maximum a robiť niektoré činnosti, ktoré by mohli byť súčasťou dennej rutiny seniorov. Niektoré z nich sú nasledovné:

  • Chodenie hore a dole po schodoch:
    Kvôli tuhosti kolena bolo chodenie hore a dole po schodoch mimoriadne bolestivé a mala som v kĺboch pocit praskania. Podľa prieskumu trhu, ktorý spravila spoločnosť Stannah v niekoľkých európskych krajinách a v Spojených štátoch, bolesť kĺbov je jednou z hlavných príčin problémov s pohyblivosťou. De facto má 50 % používateľov stoličkových výťahov problémy s kĺbmi a aj 61 % potenciálnych používateľov uviedlo problémy s kolenami alebo kĺbmi. Dôležitú úlohu zohráva aj obratnosť, ako som sa snažila držať zábradlia. Vďaka námahe, ktorú som musela vynaložiť rukami kvôli nedostatku pohyblivosti a rovnováhy som zistila, že moje kolená neboli jedinou slabinou.
  • Jedenie, pitie a čistenie zubov:
    Každá činnosť, ktorá vyžadovala použitie mojich rúk bola mimoriadne bolestivá, ako napríklad pokúšanie sa najesť alebo čistenie zubov. Uchopenie nejakého objektu, ako je pohár vody, bolo spojené s bolesťou a vyžadovalo opatrnosť, aby mi nevypadol. Tiež pri siahnutí na niečo mi pásky a popruhy na mojom lakti – simulujúce obmedzenie pohybu – bránili v natiahnutí ramena.
  • Sadnúť si na stoličku a pokúsiť sa vstať:
    Mala som značné ťažkosti postaviť sa po dlhšom sedení, kvôli bedrovým a pásovým obmedzeniam, ktoré sťažili používanie mojich brušných svalov. Nepomohla ani slabosť v kolenách a ruky mi neposkytli istotu, aby som sa bezpečne postavila.
  • Obzrieť sa cez rameno:Či som stála alebo sedela, stuhnutosť krku a problém s rovnováhou mi bránili obzrieť sa dozadu cez rameno. Cítila som, že obmedzená pohyblivosť a neschopnosť rýchlo reagovať ma robili citlivou na prípadné prekážky.
  • Zohnúť sa k podlahe:
    Zohnúť sa k podlahe bolo veľmi ťažké kvôli pásovým a bedrovým obmedzeniam. Vybočený palec na pravej nohe bol tiež faktorom obmedzujúcim pohyblivosť a spôsoboval ďalšiu nepohodu a ťažkosti pri chôdzi.

Výstavná miestnosť so stoličkovými výťahmi Stannah

Mala som na sebe oblek pre simuláciu artrózy už nejaký čas, keď sme sa konečne dostali do výstavnej miestnosti so stoličkovými výťahmi Stannah. Miestnosť obsahovala niekoľko variant pre simuláciu rôznych domácností, s rozličnými tvarmi schodísk a rôznymi riešeniami stoličkového výťahu.

Nevedela som sa dočkať, kedy stoličkové výťahy vyskúšam, pretože ma všetko bolelo. Ale myslela som, že najprv bude lepšie vyskúšať si ešte niekoľkokrát vyjsť hore a dole po schodoch, aby som neskôr skutočne cítila rozdiel. Kolená ma boleli od námahy pri chodení po schodoch hore a dole, ale tiež ruky, pretože bolo bolestivé držať sa zábradlia. Celkovo som sa necítila bezpečne ani sebaisto. Cítila som, že nemám dostatok sily a rovnováhu zastať na vrchu schodiska bez strachu, že spadnem.

Nakoniec nadišiel čas použiť stoličkový výťah. Pred sadnutím do stoličky som použila tlačidlo na automatické zloženie opierky na nohy a pomyslela som si: „Nemusím sa ani zohýbať!“ Potom, keď som sa konečne posadila, pomyslela som si, aké pohodlné je sedadlo a aké jednoduché je použiť bezpečnostný pás, pretože som nemusela vynaložiť žiaden tlak (na rozdiel napríklad od automobilového bezpečnostného pásu). Po niekoľkých plynulých jazdách hore a dole po schodoch som dospela k názoru, že ak tak veľa každodenných činností vyžaduje toľké úsilie, prečo by mali byť schody ďalšou prekážkou?

Pri jazde na stoličkovom výťahu som cítila, že som nechala odpočinúť kolenné kĺby a ušetrila som si boľavé ruky od námahy pri používaní zábradlia. Cítila som sa bezpečne.

Nový zamestnanec spoločnosti Stannah skúša stoličkový výťah Sadler

Vyskúšala som modely Starla, Siena a Sadler. Vo všetkých som sa cítila pohodlne: vďaka automatickej opierke na nohy nie je potrebné žiadne zohýbanie a vďaka ergonomickému bezpečnostnému pásu sa nenamáhajú ruky. Ale pretože oblek simuloval extrémny prípad artrózy celého tela, mala so pocit, že Sadler bol pre môj stav najvhodnejší. Pretože používateľom pomáha udržať vzpriamenejšiu polohu tela, čo pomohlo minimalizovať námahu pri zohýbaní sa, pri sadaní a vstávaní.

Z mojej osobnej skúsenosti bol Sadler ideálny, pretože bol šitý na mieru pre ľudí s obmedzenou pružnosťou kĺbov, a to najmä v bedrách a kolenách.

Takže z mojej osobnej skúsenosti bol Sadler ideálny, pretože bol šitý na mieru pre ľudí s obmedzenou pružnosťou kĺbov, a to najmä v bedrách a kolenách. Cítila som, že má správny uhol, čalúnenie a celkové prevedenie konštrukcie, aby mi poskytol pohodlie, ktoré som potreboval. Dokonca je dostupný v rôznych výškach, aby vyhovoval vyšším aj nižším ľuďom.

Bola som ohromená všetkým tým výskumom, ktorý spoločnosť Stannah vykonala pre zlepšenie svojich návrhov. Spoločnosť vykonala množstvo práce s pracovnými terapeutmi a lekármi, aby naše produkty spĺňali najprísnejšie normy pre našich zákazníkov.

Na konci dňa som cítila, že to bola tiež emocionálne pôsobivá skúsenosť. Teraz rozumiem, ako zvládanie bolesti, obmedzenia, frustrácia a odkázanosť môžu psychicky ovplyvňovať našich seniorov.

Z tohto dôvodu som sa cítila veľmi hrdá na to, že som súčasťou rodiny Stannah, kde sa práca na uľahčení života ľuďom s obmedzenou schopnosťou pohybu berie veľmi vážne. Celkovo som sa cítila šťastná, že pracujem v spoločnosti, ktorá citlivo vníma ťažkosti tých, ktorí trpia artrózou, zvyšuje povedomie o tejto chorobe a formuje svoje produkty v súlade s potrebami našich zákazníkov.